Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov potpisao je u ime Grada u sredu, 30. marta 2016. godine, u Poslovnom centru NIS-a u Novom Sadu, Sporazum o saradnji u okviru korporativnog programa Naftne industrije Srbije „Zajednici zajedno“.

Sem Pančeva, Sporazum sa NIS-om potpisali su Novi Sad, Zrenjanin, Niš, Kikinda, Kanjiža, Novi Bečej, Žitište, Srbobran i Čačak.

Prisutnima se obratio generalni direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko, da bi potom gradonačelnici i predsednici opština pristupili potpisivanju.

O značaju ugovora sa ovom kompanijom gradonačelnik Saša Pavlov izjavio je:

Jedna velika zahvalnost Naftnoj industriji Srbije, koja je uvek pokazivala, ne samo kroz ovaj projekat, veliki stepen društvene odgovornosti i veliko hvala što su i u ovim teškim vremenima uspeli da zadrže taj nivo novca koji daju lokalnim samoupravama, što u slučaju Grada Pančeva iznosi 15 miliona dinara. Ovo je već sedma godina saradnje Grada Pančeva sa Naftnom industrijom Srbije i mislim da smo među prvim gradovima gde je to i započelo, što je i razumljivo, s obzirom na to da se najveći deo proizvodnje nalazi u Pančevu, ali zahvalnost ne samo zbog toga, već i zbog velikih investicionih ulaganja, koja su promenila stanje ekologije u gradu, što je nama bilo najvažnije. Hvala im i za dva projekta, koji će se tek realizovati narednih godina, ove i 2017. godine, što je veoma bitno za dalje poboljšanje ekološke situacije u Pančevu, ali i za proširenje poslova, jer sve to ima pozitivne efekte na budžet grada Pančeva, što kroz zapošavanje novih ljudi, što kroz veća izdvajanja za porez i ostalo.

Gradonačelnik je ovom prilikom razgovarao sa generalnim direktorom NIS-a, o čemu je rekao:

Upravo sam sada razgovarao sa direktorom Kravčenkom, imaćemo vrlo brzo jedan sastanak, na kome ćemo da definišemo i energanu, o čemu je javnost upoznata, a koju NIS već izvestan period planira da radi. Gledaćemo da proširimo neke dimezionisane kapacitete, kako bismo možda uspeli da uspostavimo sistem daljinskog grejanja i u nekim delovima grada u kojima su u ovom trenutku dominantna individualna ložišta, radi poboljšanja kvaliteta usluga našim sugrađanima, na prvom mestu, i radi poboljšanja ekolološke situacije.

Generalni direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko pozdravio je prisutne i rekao da je količina sredstava namenjena gradovima i opštinama u okviru programa za 2016. godinu ostala nepromenjena, istakao da gradovi i opštine u NIS-u imaju pouzdanog prijatelja i izrazio zadovoljstvo zbog dobre saradnje i izuzetnih rezultata ostvarenih prethodne godine u okviru ovog programa.

Citiraću našeg velikog pisca, koji je rekao “Ako možemo nešto da uradimo, da uradimo sada.” Ako odložimo za budućnost, nećemo znati da li će za to biti prilike, a sada možemo uraditi nešto što će voleti naša deca, što će pamtiti prijatelji. Veoma vam zahvaljujem na saradnji i na doprinosu našem zajedničkom rezultatu, za siguran doprinos za Srbiju, zato što je Srbija 100 posto cilj, broj jedan, rekao je Kravčenko.

Naftna industrija Srbije od 2009. godine u okviru programa „Zajednici zajedno“ podržava projekte koji posredstvom sistema javnih konkursa doprinose razvoju lokalnih zajednica i unapređenju kvaliteta života, zahvaljujući čemu je u gradu Pančevu realizovano 118 projekata.

NIS je od 2009. godine ukupno uložio gotovo 800 miliona dinara u više od 750 projekata iz oblasti sporta, kulture, zaštite životne sredine, nauke i obrazovanja, kao i pomoći socijalno ugroženim grupama, za šta će ove godine biti izdvojeno više od 110 miliona dinara.