Градски менаџер Маја Витман одржала је данас конференцију за медије на којој је говорила о активностима на пројекту који заједно спроводе град Панчево и општина Решице.

Овом приликом Маја Витман истакла је:

– Ово је први инфраструктурни пројекат овог карактера, прекограничне сарадње Румунија-Србија. Још једна важна ствар јесте да су град Панчево и општина Решица вишедеценијски збратимљени градови, али по први пут раде на једном заједничком пројекту. 17. јануара 2018. године одржана је прва конференција поводом покретања овог пројекта, заправо имплементације пројекта у вези са енергетском ефикасношћу. Циљ овог пројекта јесте допринос енергетској ефикасности у вези са коришћењем обновљивих извора енергије и смањењем емисије гасова који производе ефекат стаклене баште.

Вредност заједничког пројекта је 1.353.167,00 евра, а за град Панчево је, опредељена овим пројектом вредност, од 792.776,00 евра. За нашег партнера, односно лидера на овом пројекту вредност средстава је 560.391,00 евра. Читав овај пројекат ће бити финансиран путем Интерег ИПА ЦБЦ програма који финансира Европска унија. Град Панчево је током претходне године, тачније 29. децембра 2017. године објавио тендерску документацију на програмском веб сајту прекограничне сарадње Румунија – Србија и такође у листу Данас. Отварање понуда предвиђено је за 6. март ове године и надамо се да ћемо добити добре извођаче радова који ће испуњавати све потребне услове. Завршетак овог пројекта предвиђен за 9. јун 2019. године, који ћемо у складу са свим уговорним обавезама које је град потписао са донатором, сигурно испунити.

Како је Панчево град спорта и доста се улаже у спортску инфраструктуру, тако је и одлучено да се поводом једног оваквог пројекта прекограничне сарадње издвоје средства, односно уђе у спровођење инвестиције за нашу Халу спортова – једину халу у граду Панчеву. Такође, овим путем ће се сигурно омогућити и бољи услови за рад, како самих представника спорта, тако и за све клубове и одржавање свих манифестација на територији града Панчева.

Наш лидер у овом пројекту, заправо општина Решица, се определила за адаптацију њиховог базена где ће поставити соларне плоче, а оно што је предвиђено овом инвестицијом код нас је унапређење система хлађења и грејања, јер до сада град Панчево, односно Хала спортова није имала климатизоване услове за рад и овим путем ће то бити омогућено. Такође ће се урадити и извести радови на унапређењу фасаде и кровне конструкције уградњом потребне изолације и урадити замена фасадне столарије у задњем делу објекта. Објекат Хале спортова је сазидан, према информацијама које поседујем, 1969. године, а последње улагања на фронталној фасади, замена фасадне столарије је била 2007. године.