Osamnaesto pančevačko Bijenale umetnosti pod nazivom „Prostorni agens“ svečano je otvoreno obraćanjem gradonačelnika Pančeva Saše Pavlova i Andreja Mirčeva, umetničkog selektora, ispred Galerije savremene umetnosti.

– Pančevačko Bijenale umetnosti, kao renomirana kulturna manifestacija koja traje već 4. deceniju, ucrtala je grad Pančevo na svetsku kulturnu mapu, i po konceptu, kvalitetu, inovativnosti i aktuelnosti umetničkog sadržaja u konkretnom kulturno-društvenom trenutku predstavlja okosnicu savremenog umetničkog stvaralaštva, i ono što je najvažnije pokretača kako na individulanom nivou, tako i celokupne zajednice. Izuzetno je važno da imamo mogućnost da kroz bogat i raznovrstan program, odnosno performanse autora iz susednih zemalja Hrvatske, Slovenije, Mađarske, ali i Nemačke, Austrije, Libana, Meksika… u svom gradu imamo jedinstven kulturni doživljaj i upoznamo se sa savremenim umetničkim tendencijama – istakao je gradonačelnik Pavlov i pozvao Pančevke i Pančevce i sve drage goste da posete Bijenale u periodu od 26. maja do 17. juna.

Andrej Mirčev, umetnički selektor Bijenala, rekao je u svom obraćanju da je bio veliki izazov raditi na ovom projektu, ali i velika čast. Teme ovogodišnjeg bijenala su: 100 godina od završetka Drugog svetskog rata, 200 godina od rođenja Karla Marksa i 50 godina od pokušaja revolucije 1968. godine. Mirčev ističe da ga je Pančevo naučilo „šta je granica“. Granica, kaže, nije entitet koji deli dva naroda, ili dve istorije, već mesto gde se susrećemo, bivamo, različiti i slobodni.

Manifestacija traje do 17. juna i biće održana u 7 izlagačkih prostora.