Осамнаесто панчевачко Бијенале уметности под називом „Просторни агенс“ свечано је отворено обраћањем градоначелника Панчева Саше Павлова и Андреја Мирчева, уметничког селектора, испред Галерије савремене уметности.

– Панчевачко Бијенале уметности, као реномирана културна манифестација која траје већ 4. деценију, уцртала је град Панчево на светску културну мапу, и по концепту, квалитету, иновативности и актуелности уметничког садржаја у конкретном културно-друштвеном тренутку представља окосницу савременог уметничког стваралаштва, и оно што је најважније покретача како на индивидуланом нивоу, тако и целокупне заједнице. Изузетно је важно да имамо могућност да кроз богат и разноврстан програм, односно перформансе аутора из суседних земаља Хрватске, Словеније, Мађарске, али и Немачке, Аустрије, Либана, Мексика… у свом граду имамо јединствен културни доживљај и упознамо се са савременим уметничким тенденцијама – истакао је градоначелник Павлов и позвао Панчевке и Панчевце и све драге госте да посете Бијенале у периоду од 26. маја до 17. јуна.

Андреј Мирчев, уметнички селектор Бијенала, рекао је у свом обраћању да је био велики изазов радити на овом пројекту, али и велика част. Теме овогодишњег бијенала су: 100 година од завршетка Другог светског рата, 200 година од рођења Карла Маркса и 50 година од покушаја револуције 1968. године. Мирчев истиче да га је Панчево научило „шта је граница“. Граница, каже, није ентитет који дели два народа, или две историје, већ место где се сусрећемо, бивамо, различити и слободни.

Манифестација траје до 17. јуна и биће одржана у 7 излагачких простора.