Панчевачка компанија „ХИП-Азотара“ овогодишњи је добитник награде Бизнис Партнер 2016 као „Најперспективнија компанија југоисточне Европе у области производње минералног ђубрива, азотних једињења, амонијака и карбамида“, коју организује компанија Мас Медиjа Интернешнл.

Тим поводом градоначелник Панчева Саша Павлов и градски менаџер Александар Фаркаш посетили су изложбени штанд “Азотаре” и присуствовали свечаној церемонији доделе награда која је организована у среду 8. јуна 2016. у хотелу Метропол Палаc у Београду, у присуству осталих лауреата, бројних пословних партнера , угледних привредника, представника владе, чланова дипломатског кора, представника великог броја медија и других уважених личности из јавног и културног живота у региону. Награду је у име компаније примио Миљан Ђуровић, в.д. директора.

Годишња награда Бизнис партнер установљена је пре 22 године у жељи да се афирмишу све најбоље компаније и институције из региона. Специфичност награде и посебна част за њене добитнике је у чињеници да компаније саме бирају и оцењују своје пословне партнере за које сматрају да испуњавају одређене критеријуме.

Награда има регионални карактер и намењена је свим компанијама из земаља у региону (Словенија, Мађарска, Румунија, Молдавија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Албанија, Македонија, Бугарска, Грчка, Кипар, Турска), без обзира на делатност, величину и облик власништва.

Овим поводом градоначелник Саша Павлов истакао је:

Ова награда свакако има значај и за град, јер сама награда каже “најперспективнија фирма” у овој бранши, на једном ширем географском подручју као што је југоисточна Европа, и то нама у Граду указује на два основна стратешка правца развоја. Први се односи на то да када је неко најперспективнија фирма – увек следе инвестиције, и сви подаци којима ми располажемо указују на то да ће Азотара у наредних неколико година имати инвестициона улагања и да ће повратити ранију палету производа, која је била позната корисницима вештачких ђубрива, пре свега имајући у виду да смо ми пољопривредни крај и да постаје и на нашем и на извозном тржишту веома конкурентна. Ту се не ради о малим средствима, што говори и у прилог томе да је држава јасно опредељена да се настави примарна производња, а онда не би требало ни да се поставља питање запослености и броја људи који у тој фирми треба да раде што је на крају и најважније. Такође, овим се обезбеђује и сигурност у пуњењу локалног буџета имајући у виду средства која се добијају од пореза на зараде. Оно што такође желим да нагласим, односи се на правце даљег развоја једног новог правног лица које је настало у оквиру Азотаре, а то је “Специјална лука” где смо остварили одличну комуникацију са менаџментом у вези подударања и обједињавања развојних планова кроз развој “Специјалне луке”, тако да Град, упркос томе што је највећи лучки капацитет приватизован, са Азотаром и кроз Азотару, где је држава већински присутна кроз “Србијагас”, добија излаз на Дунав, а то је огроман потенцијал привредног развоја Панчева. Колико сам информисан од стране директора, ради се на изради идејног решења коришћења “Специјалне луке” у будућности и то ће решење већ у некој првој верзији бити прослеђено граду Панчеву како би и ми сигнализирали да ли су то добри правци развоја ове луке и то усаласили са постојећом планском документацијом, пре свега генералним-урбанистичким планом. Ово је још један пример одличне сарадње Азотаре и локалне самоуправе, а када постоји обострана добра воља она мора да произведе нешто позитивно. Та позитивна страна треба пре свега да се огледа у повећању потенцијалног броја запослених, односно смањење броја наших незапослених суграђана.

Миљан Ђуровић, в.д. директора компаније „ХИП-Азотара“ рекао је:

За Азотару то је нови подстрек да истрајемо у ономе што радимо, да се не предајемо и да опстанемо на овом суровом тржишту, а то можемо урадити искључиво квалитетом наших производа, који су познати у овом региону и модернизацијом и инвестицијама, које ће побољшати нашу конкурентност.

Према речима Миљана Ђуровића, у плану је да се обим производње повећа за више од 50 одсто, и то новим инвестицијама, као и инвестицијама у циљу бољих технолошких решења која ће допринети још бољем квалитету, инвестирањем у еколошки чисту производњу и енергетску ефикасност, а тиме и у побољшање конкурентности на тржишту. Ђуровић је изјавио да ће већи део ових инвестиција, у вредности од више од 10 милиона евра, бити завршен до краја 2016. године.