Прес центар Удружења новинара Србије и Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД), уз подршку Развојне агенције Србије (РАС) одржали су 18. маја у Београду радионицу за новинаре.

На радионици је представљено најновије истраживање НАЛЕД-а „Kапацитети и постигнути резултати градова и општина у Србији у домену Локално-економског развоја“.

У истраживању су анализирани подаци о условима које градови и општине нуде потенцијалним инвеститорима, политици наплате такси и накнада, квалитету кадрова који раде на привлачењу инвестиција, као и активности на промоцији локалних самоуправа.

У оквиру радионице, новинари су имали прилику да разговарају са Владимиром Новаковићем, чланом УО НАЛЕД-а, генералним директором Апатинске пиваре, Миленом Благојевић, саветницом за планирање, мониторинг и евалуацију, Развојне агенције Србије, Иваном Богосављевић Чикић, пројектном менаџерком НАЛЕД-а, Слободанком Цуцић, менаџерком за корпоративне послове Апатинске пиваре, Сашом Павловим, градоначелником града Панчева, Дарком Вукобратовићем, директором Цонтанга, Нинославом Ерићем, председником општине Ћуприја и Иваном Радаком, саветником за односе с јавношћу НАЛЕД-а.

Један од учесника био је и Саша Павлов, градоначелник града Панчева који је учествовао у радном делу радионице, у симулацији разговора инвеститора и локалне самоуправе.

Градоначелник Панчева је у радној групи новинара као радни задатак добио да представи улогу Привредног савета у Панчеву, с аспекта јачања дијалога локалне самоуправе с привредом, али и да објасни које све предности је Панчево добило тиме што је једна од осам сертификованих локалних самоуправа у Србији по мери привреде.

Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД), Развојна агенција Србије (РАС) и Прес центар Удружења новинара Србије на радионици су представили конкурс „Реформа локалне администрације у служби економског развоја“. Kонкурс ће трајати од 21. маја до 20. јуна ове године.