Градоначелник Панчева Александар Стевановић и заменица градоначелника Драгана Купрешанин одржали су данас у Градској управи састанак са представницима два репрезантативна синдиката – самосталног синдиката и независног синдиката ЈКП „АТП“ Панчево.

Тема састанка је било стање у аутотранспортном предузећу и коначно решење ситуације.

– Сведоци смо били у претходном периоду да стање у аутотранспортном предузећу, након увођења у посао приватног партнера „Пантранспорт“, није било на завидном нивоу, узимајући у обзир протесте запослених, затварање аутобазе, блокаду аутобуске станице и друге проблеме. Данас је то иза нас, а све то се дешавало због вакуума који је настао због тога што скупштина града није конституисана и нисмо имали могућност да исплатимо новчана средства која су радници остварили у складу са посебним колективним уговором, законом о раду и својим уговорима које су имали потписане са предузећем. У протеклом периоду су вођени разговори и преговори са представницима синдиката радника аутотранспортног предузећа. Оно што је договарано, а за шта је било неопходно формирање Скупштине града Панчева је испоштовано. Прошлог петка, 21 августа, усвојен је ребаланс буџета, којим су обезбеђена сва средства која су била неопходна да би се исплатиле отпремнине запосленима, заостале плате и сва заостала потраживања која су имали запослени, а која се односе на неискоришћене годишње одморе, топли оброк и регрес. Ја сам се радницима обратио одмах у петак након седнице скупштине и дао им гаранцију да ће одмах након депоновања мог потписа први корак бити да се испоштује оно што је договорено са запосленима. Протесте који су били у претходном периоду су одређене политичке групе покушале да исполитизују и злоупотребе, не за добробит радника АТП-а, већ неке своје циљеве и са овим чином данас ми желимо да ставимо тачку на то и да целокупној јавности дамо до знања да Град Панчево није у сукобу са својим грађанима и са својим предузећима и запосленима и да је увек ту уз њих. То смо показали овим чином, где смо као одговорна власт и први корак ове власти, приступили решавању проблема који заиста јесте био горући и велики и ја се захваљујем овом приликом бившим радницима аутотранспортног предузећа на стрпљењу и разумевању што су сачекали да се формира нова скупштинска већина, јер смо сви сведоци да је данас услед пандемије ковид-а 19 све отежано и функционише доста другачије од оног на шта смо ми навикли и требало је издржати све ово. Неће бити никаквих тужби и ми нисмо за то, додатни трошкови нам не требају, а ми смо свесни и одговорни да су то обавезе које имамо и које морамо да испоштујемо и то смо и показали и ефикасно све завршили. Искористио бих ову прилику да бившим радницима пожелим срећу у даљем раду и животу, поручио је градоначелник Стевановић.

Гордана Белча, представница организације синдиката “Независност” АТП-а рекла је овим поводом:

– Могу да кажем да се у понедељак, када је пребачен новац за исплате радника, отпремнине, завршила једна агонија за раднике АТП-а. Испоштован је споразум који смо постигли, који је усвојен на Градском већу и сви смо добили отпремнине и сва заостала примања. Уједно бих желела да се извиним грађанима који су због наших протеста морали да траже алтернативне превозе и да се извиним Пантранспорту који на неки начин није крив што смо њега блокирали, али он се нашао у нашој фирми док смо ми још били радници и сматрали да ту имамо проблем и да протестујемо. Нови градоначелник нам се одмах обратио после Скупштине и рекао је чим буде депоновао потпис да ће бити исплаћене отпремнине и заостале зараде, што је и урађено.

Милан Марковић, представник самосталног синдиката захвалио се граду Панчеву што је окончан овај процес.

– Са јучерашњим даном, исплаћени су сви радници. Сви су добили оно што заслужују. Договорили смо се да месец и по дана радимо од куће и то је испоштовано. Било је проблема некако око исплата плата и ту је затајио социјални дијалог између нас синдикалаца, представника радника и власти. Овим путем се извињавам и људима из Пантранспорта који су претрпели штете. Захвалио бих се опет новој власти и градоначелнику што је све испоштовано. Пожелео бих срећу онима који су остали у новој фирми Пантранспорту и свим мојим колегама који су добили отпремнину и који ће кренути својим путем. Грађани Панчева су добили са овим новим концесионаром нове и климатизоване аутобусе и ипак је то много боље него што су то били аутобуси задњих година. Точак историје ми не можемо да зауставимо и верујемо да ће се људи запошљавати и живети у овом граду.