Секретаријат за јавне службе и социјална питања Градске управе града Панчева позива све заинтересоване парове без деце са територије града Панчева да поднесу захтев за остваривање права на суфинансирање трошкова за вантелесну оплодњу у 2016. години за трећи и за четврти покушај. Могућност суфинансирања од стране Града ограничава се на само један пут.

  • Услови за остваривање права на суфинансирање трошкова за вантелесну оплодњу у 2016. години за трећи пут су:

– да жена у 2016. години буде старосне доби између 40 и 42 године, тј. да има више од 40 година, а мање од 42 године;
– да имају држављанство Републике Србије;
– да имају пребивалиште на територији града Панчева најмање годину дана пре дана подношења захтева;
– да испуњавају здравствене критеријуме које је прописала Републичка стручна Комисија Министарства здравља за вантелесну оплодњу и асистирану репродукцију и
– да је по одлуци Комисије пар био укључен у поступак вантелесне оплодње у претходна два покушаја.

  • Услови за остваривање права на суфинансирање трошкова за вантелесну оплодњу у 2016. години за четврти пут су:

– да жена у 2016. години има навршених највише 42 године живота;
– да имају држављанство Републике Србије;
– да имају пребивалиште на територији града Панчева најмање годину дана пре дана подношења захтева;
– да испуњавају здравствене критеријуме које је прописала Републичка стручна Комисија Министарства здравља за вантелесну оплодњу и асистирану репродукцију и
– да је по одлуци Комисије пар био укључен у поступак вантелесне оплодње у претходна три покушаја.

Парови који испуњавају наведене услове на основу мишљења Комисије за остваривање права на вантелесну оплодњу, након добијања финансијских средстава од града Панчева, могу да по сопственом избору обаве поступак вантелесне оплодње у једној од 16 здравствених установа са територије Републике Србије, тј. пет државних и 11 приватних клиника, са којима Републички фонд за здравствено осигурање има уговор и које имају дозволу здравствене инспекције Министарства здравља Републике Србије за обављање наведене здравствене услуге.

Парови ово своје право могу остварити и у инoстранству и у том случају Секретаријату достављају доказ о постојању званичне дозволе надлежне здравствене инспекције државе у којој изабрана здравствена организација има пословно седиште, као и доказ о извршеном конвертовању динарских средстава у званичну валуту државе у којој се обавља поступак вантелесне оплодње.

Све додатне информације могу се добити позивом на број 013 308-871,
а лице задужено за контакт је Драгана Дачић.

Наиме, до сада је Град Панчево суфинансирао трећи покушај вантелесне оплодње, а одлучено је да убудуће финансира и четврти покушај и у том случају подигне старосну границу жене на 42 године, након што је Републички фонд за здравствено осигурање 25. јуна 2016. године усвојио измену Правилника о обиму и садржају права на здравствену заштиту из обавезног здравственог осигурања и партиципацији за 2016. годину у делу који се односи на вантелесну оплодњу, те се из средстава обавезног здравственог осигурања од јуна месеца финансирају три покушаја, уместо досадашња два.