Градоначелник града Панчева Саша Павлов присуствовао је у среду, 16. марта 2016. године, првој радионици студената мастер студија на Архитектонском факултету Универзитета у Београду, на којој је 27 студената студијског програма Интегрални урбанизам презентовало одабране теме за израду мастер рада и потом са градоначелником и Консултантским тимом учествовало у дискусији.

Презентација је одржана у Свечаној сали Архитектонског факултетa са почетком у 11:00 часова, а у оквиру сарадње града Панчева и Архитектонског факултета Универзитета у Београду у процесу израде мастер теза и мастер пројеката треће генерације студената мастер академских студија Интегрални урбанизам.

Основна тема радова студената је „Инструменти управљања интегралним урбаним развојем“, полигон за израду пројеката је територија града Панчева, док је развојни оквир и полазна тачка „Стратегија развоја града Панчева за период 2014-2020. године“.

Као чланови Консултантског тима, презентацији су присуствовале Сузана Јовановић, чланица Градског већа задужена за подручје рада, запошљавања и социјалне политике, Анђелија Борзановић, секретар Секретаријата за привреду и економски развој, као и представници ЈП „Дирекција за изградњу и уређење Панчева“.

Градоначелник Саша Павлов поздравио је студенте и изразио задовољство због сарадње са Архитектонским факултетом и пројеката младих урбаниста који се баве правцима развоја града Панчева, а након презентације радова рекао је:

Кроз ове тезе и пројекте добили смо модерно виђење града Панчева, а не очима Панчеваца. Све тезе су занимљиве и инспиративне, то су врло актуелне и оствариве идеје. Као да је свако од студената Панчевац, то су питања која би и млади Панчевци поставили. Теме јесу понаособ специфичне, али мислим да се све оне уливају једна у другу и представљају један динамички концепт у ком би се неке теме прве разрадиле и тиме се створили услови за разраду других тема.

Менторка студентских радова, доцент на Архитектонском факултету др Данијела Миловановић Родић истакла је значај ове радионице, као платформе за дијалог између студената, представника локалне самоуправе, приватног сектора и експерата из области урбаног развоја.

Покушавамо да све пројекте, не само ове завршне већ и оне у току студија, учинимо што је могуће више утемељеним у стварности Србије, јер су то људи који ће ту стварност мењати када се запосле у различитим службама које се баве управљањем развоја града. Успоставили смо сарадњу са градом Панчевом и мислим да Панчево има изузетне потенцијале за развој и да је одличан полигон за преиспитивање и проигравање различитих тема.

Једна од студената Драгана Joксимовић одлучила се за тему урбаног маркетинга, као алата за унапређење развоја града Панчева:

Одлучила сам се за ову тему зато што глобализација као феномен отвара могућности мањим и већим градовима да прескоче националне оквире и самостално иступе на регионалну или глобалну сцену. Панчево већ има прилично развијену интернационалну сарадњу и један је од најразвијенијих градова и општина у Србији и сматрам да брендирање града и развој урбаног маркетинга може у великој мери да допринесе не само побољшању привредне економије, на којој се потенцира у Стратегији развоја, већ и квалитету живота и мислим да је због тога врло важно да се искористи потенцијал партиципације грађана и да се чује како они виде свој град и његове потенцијале.

Ова студенткиња о Панчеву је рекла:

Панчево је врло шармантан град, допада ми се његово архитектонско и културно наслеђе, аустроугарски утицај који омогућава разнолику урбану матрицу и различите архитектонске стилове који постоје као споменик различитих епоха, што издваја Панчево од многих градова у Србији. Сматрам да има изузетно велики потенцијал за различите видове промоција. У њему се одржавају разне културне манифестације, има излаз на реке, има одличне шансе за реалан напредак.