Град Панчево се 1. децембра 2016. године представио на VII Међународном ЦЕДЕФ енергетском форуму “Енергетски ефикасни и паметни градови” у Београду, који организује Централно-европски форум за развој – ЦЕДЕФ, у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе, Министарством рударства и енергетике и Миниистарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Секретаријатом за енергетику Града Београда и Агенцијом за заштиту животне средине Републике Србије.

У потрази за одрживим, равноправним, повезаним и иновативним моделима градова, учесници форума говорили су на тему паметних градова, износећи сопствена искуства и искуства других градова.

Испред града Панчева, о пилот пројекту “Банатско сунце за све”, који финансира ЕУ у оквиру ИПА програма, говорила је ПР менаџер пројекта Анђела Вила. Она је нагласила да је могуће остварити идеје у домену енергетске ефикасности и да фондови и средства постоје, те да рад на стварању паметних градова и борба за одржив развој не би требало да представљају изазов.

Пројекат соларног система за производњу топлотне енергије у граду Панчеву представља највећи соларни пројекат таквог типа у новијој историји наше земље. Овим пројектом ће чак 360 соларних колектора (немачка Viessman технологија) из енергије сунца производити топлоту, коју ће Топлана Панчево користити за загревање санитарне потрошне воде за грађане, али и за повећање ефикасности рада саме топлане током грејне сезоне.

Између осталих, говорници су били и др Иван Бошњак, државни секретар из Министарства државне управе и локалне самоуправе, који је говорио о систему рада Е-Управе, Јованка Атанацковић, помоћник министра у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре говорила је о новом Закону о становању и Душко Радишић, помоћник градоначелника града Зрењанина, који је представио нови Пројекат града Зрењанина “Паметан град”. Фабиан Гемса, трговински аташе Аустијске амбасаде, навео је Беч и 22. дистрикт Аспен као добар пример имплементације Smart city.

Циљ енергетског форума био је да:

-Представи примере добре праксе енергетске ефикасности у локалним самоуправама Србије
– Укаже на значај примене мера енергетске ефикасности и ОИЕ у јавном сектору, нарочито имајући у виду улогу енергетског менаџмента у градовима и општинама
-Нагласи неопходност коришћења напредних технологија у сфери ИЦТ, управљања енергијом, даљинског грејања, КХГ, јавног осветљења, управљања отпадом и др.
-Укаже на моделе финансирања пројеката енергетске ефикасности у локалним самоуправама
-Подсети на значај домаћинског пословања и очувања имовине и ресурса градова у циљу повећања њихове резилијентности уз осигурање од непогода које су све чешће услед климатских промена.