Grad Pančevo je dobitnik nagrade za projekat prekogranične saradnje „Energetska efikasnost – preduslov za bolju životnu sredinu u prekograničnom regionu Rumunija – Srbija“. Maji Vitman, gradskoj menadžerki su u ime grada Pančeva nagradu uručili Branko Ćurčić, potpredsednik Pokrajinske vlade i potpredsednici županija Timiš i Ćongrad-Čanad, na sednici Skupštine Regionalne saradnje Evroregije Dunav–Kriš–Moriš–Tisa u Novom Kneževcu.

Gradska menadžerka Maja Vitman, istakla je da cilj projekta bio doprinos energetskoj efikasnosti korišćenjem obnovljivih izvora energije i smanjenjem emisije gasova koji proizvode efekat staklene bašte.

„Grad Pančevo učestvuje na programu prekogranične saradnje Rumunija – Srbija više od 10 godina. Krenuli smo sa malim turističkim i ekološkim projektima, da bi evo danas predstavili prvi, uspešno realizovan, infratrukturni projekat regionalne Hale sportova u Pančevu. Ovaj projekat je implementiran u okviru programskog prioriteta „Zaštita životne sredine i upravljanje rizicima“, sa ciljem zaštite životne sredine i održivog korišćenje prirodnih bogatstva. Za 27 meseci, koliko je trajao projekat, Pančevo je dobilo energetski efikasnu sportsku halu, halu koja je energetski sanirana i rekonstruisana nakon 50 godina. Ovim projektom znatno su unapređeni uslovi kvaliteta treninga i razvijanje sportskih veština sportista, ali i gledaoci sada mogu da prate sportske manifestacije i utakmice u mnogo prijatnijoj atmosferi. Pančevu je trebala ovakva investicija, a višedecenijski problem pitanja rešavanja energetski neefikasnog objekta Hale sportova je uspešno rešen“, zaključila je Maja Vitman nakon održane prezentacije.

Projekat koji su zajedno sproveli grad Pančevo i opština Rešice, čija je vrednost oko 1.400.000 evra je realizovan u periodu od 2017. do 2019. godine, a finansiran je u okviru Intereg IPA programa Evropske unije.