Град Панчево је добитник награде за пројекат прекограничне сарадње „Енергетска ефикасност – предуслов за бољу животну средину у прекограничном региону Румунија – Србија“. Маји Витман, градској менаџерки су у име града Панчева награду уручили Бранко Ћурчић, потпредседник Покрајинске владе и потпредседници жупанија Тимиш и Ћонград-Чанад, на седници Скупштине Регионалне сарадње Еврорегије Дунав–Криш–Мориш–Тиса у Новом Кнежевцу.

Градска менаџерка Маја Витман, истакла је да циљ пројекта био допринос енергетској ефикасности коришћењем обновљивих извора енергије и смањењем емисије гасова који производе ефекат стаклене баште.

„Град Панчево учествује на програму прекограничне сарадње Румунија – Србија више од 10 година. Кренули смо са малим туристичким и еколошким пројектима, да би ево данас представили први, успешно реализован, инфратруктурни пројекат регионалне Хале спортова у Панчеву. Овај пројекат је имплементиран у оквиру програмског приоритета „Заштита животне средине и управљање ризицима“, са циљем заштите животне средине и одрживог коришћење природних богатства. За 27 месеци, колико је трајао пројекат, Панчево је добило енергетски ефикасну спортску халу, халу која је енергетски санирана и реконструисана након 50 година. Овим пројектом знатно су унапређени услови квалитета тренинга и развијање спортских вештина спортиста, али и гледаоци сада могу да прате спортске манифестације и утакмице у много пријатнијој атмосфери. Панчеву је требала оваква инвестиција, а вишедеценијски проблем питања решавања енергетски неефикасног објекта Хале спортова је успешно решен“, закључила је Маја Витман након одржане презентације.

Пројекат који су заједно спровели град Панчево и општина Решице, чија је вредност око 1.400.000 евра је реализован у периоду од 2017. до 2019. године, а финансиран је у оквиру Интерег ИПА програма Европске уније.