Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović i Milenko Čučković, član Gradskog veća grada Pančeva posetili su dnevni boravak „Neven“ gde su ih dočekali direktor škole „Mara Mandić“ Goran Vladić i koordinatorka boravka Jovanka Tomić.

Gradonačelnik Stevanović je ovom prilikom istakao:

– U sklopu obilaska ustanova i institucija na teritoriji grada Pančeva, kao odgovorna vlast, koja aktivno brine o svim građanima i kategorijama stanovništva, danas smo ovde u poseti dnevnom boravku „Neven“, koji je namenjen deci, mladima i odraslim osobama sa intelektualnim teškoćama, kao i osobama sa telesnim i senzornim oštećenjima, a koji funkcioniše u okviru ŠOSO „Mara Mandić“. Zbog toga smo danas ovde da sagledamo uslove u kojima se pruža usluga, potrebe i trenutno stanje na terenu. Zaista mogu da pohvalim rukovodstvo škole „Mara Mandić“, ali i koordinatorku i zaposlene koji  obavljaju jako važan zadatak i to na najvišem mogućem nivou, i mi ćemo se potruditi da damo svu moguću podršku ljudima koji su ovde kako bi oni ovu uslugu unapredili. Prema podacima koje imam i koje smo dobili od rukovodstva, obavešteni smo da je ovde zaista potrebno proširenje kapaciteta i prostora kako bi mogla da se pruži usluga svim korisnicima sa naše teritorije koji imaju potrebu za ovom vrstom pomoći, a mi imamo informaciju da je na listi čekanja još oko 20 korisnika. Grad Pančevo je za proširenje kapaciteta i unapređenje uslova rada izdvojio dva miliona dinara radi obezbeđivanja još 60 metara kvadratnih dodatnog prostora, nakon čega će biti moguće obuhvatiti još korisnika i pristupiti formiranju dodatnih vaspitnih grupa, vodeći računa o standardima propisanim za rad u socijalnoj zaštiti. Ovo je za nas jako važan zadatak jer je svrha usluge dnevnog boravka „Neven“ unapređenje kvaliteta života dece, mladih i odraslih osoba sa smetnjama u razvoju, kao i njihovih porodica, a to je je jedan od naših prioriteta.

Jovanka Tomić, stručni koordinator dnevnog boravka istakla je da trenutno u boravku na evidenciji ima 43 korisnika u socijalnoj zaštiti i 35 učenika škole „Mara Mandić“ raspoređenih u tri vaspitne grupe, a to su razvojna grupa, korisnici od 3 do 6 godina, grupa za teška telesna oštećenja i grupa korisnika starijih od 18 godina. Korisnicima su usluge boravka dostupne 365 dana u godini, osim vikendom i državnim praznicima. Svim ostalim danima boravak normalno funkcioniše s tim da korisnici imaju obezbeđen prevoz, koji takođe finansira lokalna samouprava i imaju obezbeđenu ishranu – doručak, užinu i ručak i uz to sve imaju obezbeđen defektološki rad, rad fizioterapeuta i radno-okupacionu terapiju:

– Ono što je nama problem unazad već četiri godine je grupa korisnika koji su stariji od 18 godina kojima nismo mogli izaći u susret porodicama i korisnicima da svi budu primljeni, pošto imamo popunjene kapacitete. Ovim proširenjem prostora i zapošljavanjem novih kadrova, mi ćemo dobiti mogućnost da izađemo u susret i da primimo još 18, 19 korisnika koji su na listi čekanja već četiri godine, izjavila je stručna koordinatorka.