Globalna ekološka akcija „Sat za našu planetu“ održaće se po jedanaesti put u Srbiji, u subotu 30. marta 2019. godine od 20:30 do 21:30 časova. Tokom tih šezdeset minuta, simboličnim gašenjem svetla u više od 7.000 gradova širom sveta, ukazaće se na važnost očuvanja planete i štednje prirodnih energetskih resursa.

Ove godine, pod sloganom „Skini se s plastike, navuci se na prirodu“, „WWF – World Wide Fund for Nature” (Svetska organizacija za prirodu) upozorava na rastući problem prekomernog korišćenja plastike i njenog neadekvatnog odlaganja, zbog čega svake godine osam miliona tona plastike završi u morima i okenima. Pančevo će, u skladu sa ovim apelom, ovoga puta na nešto drugačiji način podržati pomenutu inicijativu.

Organizatori obeležavanja globalne akcije „Sat za našu planetu“ u Pančevu, Sekretarijat za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva, Kancelarija za mlade i JKP „Higijena“, pozivaju sve učesnike akcije „Sakupi i uštedi – vredi“ da tokom ova dva dana donesu što veće količine plastičnog ambalažnog otpada i da ga pravilno razvrstaju u namenske kontejnere koji su zahvaljujući JKP „Higijena“ postavljeni u njihovim školskim dvorištima. Takođe, pozivaju se i građani da akciju podrže tako što će plastični ambalažni otpad odneti u namenske kontejnere postavljene u dvorištima mesnih zajednica.

Rezultate, izražene u kilogramima, JKP „Higijena“ će objaviti najkasnije 5. aprila 2019. godine, s obzirom na to da će se od ponedeljka, 1. aprila 2019. godine, po školama preuzimati sakupljeni plastični ambalažni otpad.

Akciji „Sat za našu planetu“, kao i prethodnih deset godina, pridružiće se i zgrada Gradske uprave grada Pančeva, kao i pojedine trgovine, zanatske radnje i mnogobrojna fizička lica, tako što će u intervalu od 20:30 do 21:30 časova, u subotu, 30. marta 2019. godine, ugasiti svetla.