Глобална еколошка акција „Сат за нашу планету“ одржаће се по једанаести пут у Србији, у суботу 30. марта 2019. године од 20:30 до 21:30 часова. Током тих шездесет минута, симболичним гашењем светла у више од 7.000 градова широм света, указаће се на важност очувања планете и штедње природних енергетских ресурса.

Ове године, под слоганом „Скини се с пластике, навуци се на природу“, „WWF – World Wide Fund for Nature” (Светска организација за природу) упозорава на растући проблем прекомерног коришћења пластике и њеног неадекватног одлагања, због чега сваке године осам милиона тона пластике заврши у морима и окенима. Панчево ће, у складу са овим апелом, овога пута на нешто другачији начин подржати поменуту иницијативу.

Организатори обележавања глобалне акције „Сат за нашу планету“ у Панчеву, Секретаријат за заштиту животне средине Градске управе града Панчева, Канцеларија за младе и ЈКП „Хигијена“, позивају све учеснике акције „Сакупи и уштеди – вреди“ да током ова два дана донесу што веће количине пластичног амбалажног отпада и да га правилно разврстају у наменске контејнере који су захваљујући ЈКП „Хигијена“ постављени у њиховим школским двориштима. Такође, позивају се и грађани да акцију подрже тако што ће пластични амбалажни отпад однети у наменске контејнере постављене у двориштима месних заједница.

Резултате, изражене у килограмима, ЈКП „Хигијена“ ће објавити најкасније 5. априла 2019. године, с обзиром на то да ће се од понедељка, 1. априла 2019. године, по школама преузимати сакупљени пластични амбалажни отпад.

Акцији „Сат за нашу планету“, као и претходних десет година, придружиће се и зграда Градске управе града Панчева, као и поједине трговине, занатске радње и многобројна физичка лица, тако што ће у интервалу од 20:30 до 21:30 часова, у суботу, 30. марта 2019. године, угасити светла.