И ове године Град Панчево ће се низом акција прикључити обележавању Европске недеље мобилности. У сусрет овој недељи, Делегација Европске уније у Републици Србији, ЕУ инфо центар и ЕУ инфо кутак у Нишу и Новом Саду позивају све грађане и грађанке Србије да се пријаве на фото конкурс “БУДИ ЕКО-МОБИЛАН!”.

Пошаљите своје фотографије које на креативан и оригиналан начин приказују Ваш став на тему урбане мобилности и заштите животне средине: шетња по парку, у природи, по граду, шетња са Вашим љубимцем или вожња бициклом, бродићем, ролерима, скутером, градским превозом или било којим другим алтернативним средством превоза. Покажите фотографијом како се односите према животној средини, колико је волите и чувате, пошаљите поруку својим суграђанима шта је то што Вама значи, и шта је то што можемо сви да урадимо како би допринели очувању квалитета ваздуха и средине у којој живимо. Сваки дан који проведете ван аутомобила нашој планети много значи, и у светлу борбе против климатских промена – сви ми можемо лично да допринесемо да свет у коме живимо буде чистији, здравији и лепши.

Како би што више грађана било мотивисано да учествује и пошаље аутентичне фотографије, конкурс је осмишљен тако да су такмичари подељени у две групе:

1. Категорија – урбана еко-мобилност и заштита животне средине – ученици основних и средњих школа у Републици Србији

2. Категорија – мој еко-мобилни љубимац – власници љубимаца (услов је да на фотографији власник буде са својим љубимцем и да фотографија промовише мобилност).

Фотографије са вашом оригиналном поруком, у што већој резолуцији, пошаљите до 9. септембра 2016, до 17.00 часова, путем електронске поште на адресу takmicenje@euinfo.rs.  Више о условима фото конкурса и правилима учешћа можете прочитати овде.

Награде за прву групу такмичара:
1 место – Бицикл
2 место – Ролери
3 место – Тротинет

Награде за другу групу такмичара:
1 место – храна за љубимце у вредности од 120 € (у динарској противвредности)
2 и 3 место – опрема за кућне љубимце

Од 10. до 18. септембра 2016. све пристигле фотографије биће објављене на Фејсбук страници ЕУ инфо центра, где ће грађани моћи да гласају “лајковима” за најбоље и најкреативније фотографије. Из сваке категорије 10 фотографија са највише лајкова ући ће у ужи круг такмичења, а добитнике прве три награде у свакој категорији – бираће стручни жири. 20. септембра победничке фотографије биће јавно објављене на страници Еу Инфо Центра.

Најбољих 20 фотографија ће бити изложено у ЕУ инфо центру у септембру током обележавања Европске Недеље мобилности, док ће најбољих осам бити промовисано на једном возилу градског саобраћајног превоза.

Контакт особа за додатна питања је Сања Бабић: sanja.babic@euinfo.rs, контакт телефон: 063451416

Европска недеља мобилности (ЕНМ) је годишња кампања одрживе урбане мобилности, која се одржава сваке године од 16. до 22. септембра и која има за циљ да промовише алтернативне врсте мобилности у сврху очувања животне средине. Ове године низом активности у различитим крајевима Европе, а са заједничком темом “Паметна мобилност. Јака економија” указује се на све већу потребу да се улице и градови прилагоде грађанима, а не аутомобилима. Како би истакли значај заштите животне средине, посебно у светлу климатских промена, Делегација ЕУ и ЕУ инфо центар од 12. септембра крећу са кампањом “Европа за зелену Србију” у оквиру које ће организовати читав низ догађаја са две основе теме: климатске промене и одржива урбана мобилност.

budi eko mobilan