U osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ 15. marta 2019. godineodržana je edukativna radionica za učenike šestih razreda na temu energetska efikasnost. U gostima su im bili učenici škola „Vasa Živković“ i „Stevica Jovanović“.

Pančevo je jedan od 10 gradova (Kraljevo, Niš, Novi Sad, Kragujevac, Beograd GO Palilula, Priboj, Pančevo, Ćuprija, Apatin i Leskovac) u kojem je GIZ – Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju, koja je i nosilac ovih radionica, organizovala u saradnji sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine Grada Pančeva ovu vrstu edukacije. Realizator u ime GIZ-a je ekspertska organizacija Build Energy Team – BET iz Beograda.

Cilj ovih edukacija je da se deca u osnovnim školama nauče i podstaknu da vode računa o važnosti racionalne upotrebe energije i energetskoj efikasnosti kako u školi, tako i svojim domovima. Radionica je realizovana kroz interaktivno druženje, kao kombinacija predavanja i mini-takmičenja u društvenoj igri „Igraj za energiju“ koja je kreirana u okviru GIZ projekta srpsko-nemačke razvojne saradnje „DKTI Energetska efikasnost u javnim zgradama“, a namenjena je deci od 12 do 16 godina.

Radionica je trajala 90 minuta i školarci su jako dobro prihvatili igru i što je najvažnije razgovarali su međusobno na temu energetske efikasnosti. Svako dete je na poklon dobilo majicu i torbicu, a pobednici su dobili i društvenu igru na poklon. Škole, učesnici ove radionice, su dobile po tri društvene igre da bi se i ostala deca koja sad nisu imala priliku da prisustvuju radionici, takođe kroz igru, naučila važnosti racionalne upotrebe energije.

Grad Pančevo je, imajuću vidu značaj edukacije dece, 5. marta 2019. godine u okviru Svetskog dana energetske efikasnosti organizovao i izložbu likovnih radova učenika od petog do osmog razreda u Holu Gradske uprave na temu energetske efikasnosti. I tada su kao nagradu za najbolje crteže deca dobijala majice i društvenu igru „Igraj za energiju“ na poklon. Tog dana je i prezentovan Enrgetski menadžment Grada Pančeva uz prisustvo predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike i UNDP (Ujedinjene nacije za razvoj).

Takođe u prethodnom periodu Grad Pančevo je u saradnji sa GIZ-om učestvovao i u organizovanju obuke za domare osnovnih i srednjih škola i predškolske ustanove „Dečija radost“, kao i u organizovanju obuke za direktore škola i stručne saradnike po pitanju podizanja svesti o značaju primene mera energetske efikasnosti i uštedi energije u školama.