У основној школи „Јован Јовановић Змај“ 15. марта 2019. годинеодржана је едукативна радионица за ученике шестих разреда на тему енергетска ефикасност. У гостима су им били ученици школа „Васа Живковић“ и „Стевица Јовановић“.

Панчево је један од 10 градова (Краљево, Ниш, Нови Сад, Крагујевац, Београд ГО Палилула, Прибој, Панчево, Ћуприја, Апатин и Лесковац) у којем је ГИЗ – Немачка организација за међународну сарадњу, која је и носилац ових радионица, организовала у сарадњи са Секретаријатом за заштиту животне средине Града Панчева ову врсту едукације. Реализатор у име ГИЗ-а је експертска организација Build Energy Team – BET из Београда.

Циљ ових едукација је да се деца у основним школама науче и подстакну да воде рачуна о важности рационалне употребе енергије и енергетској ефикасности како у школи, тако и својим домовима. Радионица је реализована кроз интерактивно дружење, као комбинација предавања и мини-такмичења у друштвеној игри „Играј за енергију“ која је креирана у оквиру ГИЗ пројекта српско-немачке развојне сарадње „ДКТИ Енергетска ефикасност у јавним зградама“, а намењена је деци од 12 до 16 година.

Радионица је трајала 90 минута и школарци су јако добро прихватили игру и што је најважније разговарали су међусобно на тему енергетске ефикасности. Свако дете је на поклон добило мајицу и торбицу, а победници су добили и друштвену игру на поклон. Школе, учесници ове радионице, су добиле по три друштвене игре да би се и остала деца која сад нису имала прилику да присуствују радионици, такође кроз игру, научила важности рационалне употребе енергије.

Град Панчево је, имајућу виду значај едукације деце, 5. марта 2019. године у оквиру Светског дана енергетске ефикасности организовао и излoжбу ликовних радова ученика од петог до осмог разреда у Холу Градске управе на тему енергетске ефикасности. И тада су као награду за најбоље цртеже деца добијала мајице и друштвену игру „Играј за енергију“ на поклон. Тог дана је и презентован Енргетски менаџмент Града Панчева уз присуство представника Министарства рударства и енергетике и УНДП (Уједињене нације за развој).

Такође у претходном периоду Град Панчево је у сарадњи са ГИЗ-ом учествовао и у организовању обуке за домаре основних и средњих школа и предшколске установе „Дечија радост“, као и у организовању обуке за директоре школа и стручне сараднике по питању подизања свести о значају примене мера енергетске ефикасности и уштеди енергије у школама.