Агенција за безбедност саобраћаја реализује кампању „Ум на друм“ усмерену ка младима у оквиру које је 10. децембра 2019. године одржано предавање за ученике Гимназије „Урош Предић“ из Панчева. Промотер ове кампање је прослављени аутомобилиста из Панчева, Душан Борковић, који је присуствовао предавању у Гимназији и разговарао са младима о безбедном понашању у саобраћају.

Ученици су имали прилике да се упознају са статистичким подацима и узроцима саобраћајних несрећа на путу, посебно јер млади често смртно страдају услед непоштовања саобраћајних прописа, брзе вожње, невезивања појаса или вожње под дејством алкохола. Едукативни спотови кампања „Ум на Друм“ и личне приче учинили су трибину интерактивнијом и занимљивијом. На крају предавања Душан Борковић је изнео своја искуства у вези са вожњом аутомобила, описао ситуације у којима се налазио и више пута истицао зашто је важно везивање појаса у аутомобилу, зашто је важно не користити мобилни телефон током вожње нити возити под дејством алкохола.

Циљ кампање је смањење последица саобраћаних незгода у којима учествују млади, формирање исправних ставова, проширивање знања, као и кориговање небезбедног понашања у саобраћају код младих. Слоганом кампање „Ум на друм“ се апелује на промишљено доношење одлука младих у саобраћају. Kампању прате видео спотови, активности на друштвеним мрежама, трибине које се реализују у средњим школама, попут ове у Гимназији у Панчеву, и друге активности које су младима атрактивне.

Kампања под слоганом “Ум на Друм” усмерена је ка младима и има за циљ да повећа свест код младих како би били безбеднији учесници у саобраћају. Циљ је да се приђе младима, да се утиче на промену негативних ставова, небезбедног понашања и да се пренесе одређени ниво знања како би били безбеднији у саобраћају.

На крају предавања, средњошколци су могли да пробају „пијане наочаре“ које симулирају негативно дејство алкохола и марихуане при вожњи. Сви посетиоци су добили и поклоне у виду наруквица, беџева, привезака са визуалима кампање „Ум на Друм“.

Аутор: Панчево мој крај