Kompanija BROSE d.o.o donirala je aparat „ROBOT“ – automatski ekstraktor za pripremu uzoraka za RT-PCR testiranje na virus SARS-CoV-2 Zavodu za javno zdravlje Pančevo. Grad Pančevo pokrenuo je akciju za obezbeđivanje donacije za nabavku aparata i kompanija Brose se odmah odazvala.

Ovim povodom danas su Zavod za javno zdravlje – mikrobiološku laboratoriju posetili gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović i zamenica gradonačelnika Dragana Kuprešanin, direktor kompanije Brose d.o.o. Roman Strakoš, direktor ljudskih resursa kompanije Brose Tatjana Jakovljević, a dočekala ih je v.d. direktor Zavoda za javno zdravlje, prim dr Ljiljana Lazić.

Zahvaljujući puštanju u rad ovog aparata udvostručeni su kapaciteti za RT-PCR testiranje naših građana, ali i stanovnika celog Južnobanatskog okruga na prisustvo virusa COVID 19. Za nabavku „Robota“, kompanija Brose, donirala je sredstva u iznosu od 3.668.343,12 dinara. Aparat je isporučen ustanovi i nakon završenih obuka, danas je pušten u rad. Ovakvom organizacijom rada, opremom i kadrovskim kapacitetima, Zavod za javno zdravlje Pančevo je u potpunosti spreman da dnevno odradi sve potrebne analize na prisustvo virusa COVID-19, za građane Pančeva i celog Južnobanatskog okruga, pokrivajući i rad opštih bolnica u okrugu.

– Ovaj aparat koji je doniran od strane kompanije BROSE je nešto što će u budućnosti umnogome olakšati i ubrzati proces rada prilikom dolaženja do rezultata koji su svima u interesu. Želim da se zahvalim kompaniji BROSE koja je pokazala koliko je velika i društveno odgovorna kompanija, zato što se odazvala ovom našem pozivu i jako smo zahvalni na ovom njihovom gestu. Takođe, ovom prilikom bih se zahvalio i svim zaposlenima u Zavodu za javno zdravlje, jer zaista ove teške trenutke u pandemiji koju preživljavamo, bez njihovog učešća u celom procesu koji je neophodan da se obavi da bismo znali što preciznije podatke ne bismo mogli da izvedemo – rekao je ovim povodom gradonačelnik Stevanović.

– U ime BROSE kompanije želimo da iskažemo zahvalnost i da pružimo podršku lokalnoj zajednici koja ima dugu tradiciju, s obzirom na to da je nemačka porodična kompanija. Za nas nije samo važno da budemo aktivan poslodavac. Važno nam je da budemo i dobar komšija u ovoj zajednici i da podržimo, pored toga što ćemo garantovati zaposlenje, sve aktivnosti u lokalnoj zajednici. Želim da zahvalim lekarima i zdravstvenom osoblju na njihovom doprinosu, radu i naporu u ovim uslovima – izjavio  je direktor Brose-a Roman Strakoš.

– Danas ste imali prilike da prisustvujete svečanom puštanju u rad aparata BROSE koji je automatski analizator za pripremu uzoraka za PCR testiranje. Mi PCR testiranje za teritoriju celog Južnobanatskog okruga radimo od 13. jula, ali smo pripremu uzoraka za samu analizu morali raditi ručno. To su radili naši laboranti u dve smene rada i na taj način je bila otežana priprema uzoraka, takođe i sama analiza uzoraka i morali smo duže da čekamo na rezultate. Ovim automatskim analizatorom mi smo uspeli da udvostručimo broj uzoraka koji u toku jednog dana možemo da uradimo. Znači mi sada možemo da uradimo oko 200 uzoraka u toku jednog dana, u jednoj smeni rada ukoliko za to postoji potreba mi možemo udvostručiti to u dve smene rada. Svi pacijenti, građani na teritoriji našeg okruga koji imaju potrebu za testiranjem PCR na COVID 19 mogu odraditi testiranje u našoj ustanovi, odnosno brisevi se uzimaju u svim domovima zdravlja i opštim bolnicama na teritoriji Južnog Banata, a analize se rade u našem Zavodu. Sve analize za PCR testiranje možemo odraditi u toku jednog dana. Građani kojima se ujutru uzme bris, već do uveče imaju rezultat i jako je bitno da se što pre dođe do valjanog rezultata na COVID 19, s obzirom na to da kreće treći talas epidemije – napominje dr Ljiljana Lazić.