Градска свечаност за добитнике дипломе „Вук Караџић“ и похвале „Ученик генерације“ у средњим школама за школску 2017-2018. годину, одржана је данас, 29. јуна 2108. године у свечаној сали Музичке школе „Јован Бандур“. Свечаност организује град Панчево уз подршку музичког програма, у извођењу ученика и наставника Музичке школе „Јован Бандур“ Панчево.

Овим поводом најбољим матурантима обратио се градоначелник Саша Павлов следећим речима:

– Драге матуранткиње и матуранти, поштовани родитељи и професори, ово је један од момената и дужности у којима учествујем као градоначелник Панчева и као Панчевац и родитељ и веома ми је драго што могу да вас поздравим и да вам честитам на оствареном успеху у школовању и дипломи, у име града Панчева и у своје лично име. Ви сте данас пример највреднијег што наш град Панчево може да пружи – млади, талентовани и переспективни људи који представљају покретачку снагу и будућност једног друштва.

Локална самоуправа настоји да цени и пре свега подржи ваше резултате и достигнућа, трудећи се да обезбеди што боље услове за развој младих. Ту смо да вас мотивишемо да будете и вредни студенти, јер град Панчево спроводи програме и додељује награде и најбољим студентима.

Драги родитељи и професори, велики је ваш допринос у успеху наше деце, јер без ваше подршке и усмеравања би било врло тешко овим младим људима да остваре овакве резултате. И на томе вам веома хвала.

Зато, драга децо, желим вам да остварите све своје снове, јер све потенцијале имате – млади сте, вредни, паметни и способни. Честитам вам на најуспешнијем могућем завршетку средње школе и желим вама и вашим родитељима и породицама свако добро и све најбоље! Хвала!

На крају школске 2017-2018. године, 64 матураната средњих школа у граду Панчеву стекло je диплому „Вук Караџић“, а похвалом „Ученик генерације“ награђено је 11 матураната: односно 67 матураната је стекло нeко од наведених признања, или оба признања заједно из 10 средњих школа:

1. Гимназије „Урош Предић“ Панчево – 38 матураната
2. Медицинске школе „Стевица Јовановић“ Панчево – 8 матураната
3. Економско -трговинске школе „Паја Маргановић“ Панчево – 6 матураната
4. Електротехничке школе „Никола Тесла“ Панчево – 3 матуранта
5. Техничке школе „23. мај“ Панчево – 1 матурант
6. Машинске школе“Панчево“ Панчево – 4 матуранта
7. Пољопривредне школе „Јосиф Панчић“ Панчево – 2 матуранта
8. Музичке школе „Јован Бандур“ Панчево – 1 матурант
9. Балетска школа „Димитрије Парлић“ Панчево – 3 матуранта
10. Школа за основно и средње образовање
„Мара Мандић“ Панчево – 1 матурант

И ове године Град Панчево је наставио дугогодишњу традицију награђивања најбољих матураната. Из буџета града издвојена су средства у укупном износу од 670.000,00 за добитнике дипломе „Вук Караџић“ и признање „Ученик генерације“, односно 10.000,00 за сваку појединачну награду.

Поред новчане награде од по 10.000,00 динара, Град је такође ове године, средњим школама уплатио средства у укупном новчаном износу од 79.400,00 динара за куповину поклон књига. Ове књиге су матурантима подељене на завршним свечаностима у њиховим школама.