Tradicionalna gradska svečanost za dobitnike diplome “Vuk Karadžić” i pohvale “Učenik generacije” za maturante srednjih škola, za školsku 2019-2020. godinu, održana je danas, 18. juna 2020. godine u svečanoj sali Muzičke škole “Jovan Bandur”. Svečanost organizuje grad Pančevo uz podršku muzičkog programa, u izvođenju učenika i nastavnika Muzičke škole “Jovan Bandur” Pančevo. Na svečanosti su, pored muzičkog programa, bile podeljene novčane nagrade najboljim maturantima srednjih škola.

Najbolje i najvrednije učenike i učenice pozdravio je i uručio im nagrade u ime lokalne samouprave gradonačelnik Saša Pavlov:

– U ime grada Pančeva i u svoje lično ime, želim da vas pozdravim i da vam od srca čestitam na rezultatima koje ste postigli u toku školovanja. Vi, koji ste danas ovde primer ste onog najboljeg što naše Pančevo ima da pruži – vi ste mladi talentovani i vredni ljudi, vi ste pokretačka snaga našeg društva, vi ste naša budućnost. Grad Pančevo prepoznaje i ceni vaša dostignuća i trudimo se da radimo na stvaranju što boljih uslove za razvoj mladih, tu smo da vas podstaknemo da budete i vredni studenti, jer grad sprovodi programe i dodeljuje nagrade i najboljim studentima i ja ne sumnjam da ćete sa istom predanošću nastaviti da se usavršavate i stičete znanja koja mogu da pomognu razvoju društva i nauke. Od 2016. godine do danas Grad je izdvojio blizu 3 miliona dinara za oko 300 učenika na ime ove nagrade. Takođe, blizu 1,3 miliona dinara od 2016-2019. godine izdvojeno je za nagradne ekskurzije i oko 400.000,00 dinara za poklon knjige.

Od generacije od oko 1200 maturanata srednjih škola, koji su ove godine završili srednju školu u gradu Pančevu, njih 53 su stekli diplomu „Vuk Karadžić“ ili pohvalu „Učenik generacije“, ili oba priznanja zajedno. Zapravo, 49 maturanata je stekao diplomu „Vuk Karadžić“, od čega je 7 dobilo i pohvalu „Učenik generacije“, a 4 su nosioci jednog priznanja, pohvale „Učenik generacije“.

Dobitnici ovih vrednih priznanja su maturanti iz sledećih srednjih škola iz grada Pančeva:

1. Gimnazija „Uroš Predić“ – 24 nagrađenih
2. Medicinska škola „Stevica Jovanović“ – 5 nagrađenih
3. Ekonomsko -trgovinska škola „Paja Marganović“ – 11 nagrađenih
4. Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“ – 2 nagrađenih
5. Tehnička škola „23. maj“ – 3 nagrađenih
6. Mašinska škola „Pančevo“ – 3 nagrađenih
7. Poljoprivredna škola „Josif Pančić“ – 1 nagrađen
8. Muzička škola „Jovan Bandur“ – 2 nagrađenih
9. Baletska škola „Dimitrije Parlić“ – 1 nagrađen
10. Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Mara Mandić“ – 1 nagrađen

Regionalni centar za talente „Mihajlo Pupin“ Pančevo je predložio da se zbog izuzetnih rezultata i isticanja u radu Regionalnog centra u Pančevu, nagradi i maturantkinja iz Pančeva, dobitnik diplome „Vuk Karadžić“ u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu, Maša Cucić.

Iz budžeta grada u ovoj godini izdvojena su sredstva u ukupnom iznosu od 648.000,00 dinara za nagrađivanje 54 dobitnika diplome „Vuk Karadžić“ i pohvale „Učenik generacije“ u srednjim školama.

Pojedinačni novčana nagrada iznosi 12.000,00 dinara.

Takođe za kupovinu poklon-knjiga za nagrađivanje najboljih maturanata srednjih škola, uplaćena su sredstva u ukupnom iznosu od 91.500,00 dinara.