У среду, 16. децембра 2015. године у друштвеној просторији у згради социјалног становања у заштићеним условима у Цвијићевој улици у Панчеву, први корисници потписали су уговоре и примили кључеве.

Уговоре и кључеве уручили су чланица Градског већа задужена за подручје рада, запошљавања и социјалне политике Сузана Јовановић и помоћник комесара за избеглице и миграције Србије Иван Гергинов.

У згради социјалног становања у заштићеним условима има 20 стамбених јединица, од којих је 16 намењено појединцима/ породицама из колективног центра, а 4 је за домиционо становништво, који испуњавају критеријуме за коришћење ове услуге социјалне заштите.

Чланица Градског већа Сузана Јовановић, говорећи о корисницима социјалног становања у заштићеним условима изјавила је:

– То су породице које имају неки проблем, или неспособне чланове или тешко хронично оболеле и по правилу су и материјално прилично скромних могућности. Они осим самог становања имају подршку домаћинске породице и директну везу са Центром за социјални рад, како би задовољавали све своје потребе и лакше остваривали своја права. Имаће пуну подршку заједнице у становању овде. За породице које немају сопствене приходе или живе од новчане социјалне помоћи, Град подмирује и све трошкове становања, док они који имају лична примања учествују делом или у потпуности у плаћању само трошкова становања.

Усељавање у зграду социјалног становања у заштићеним условима део је завршних активности на имплементацији пројекта „Подршка присилним мигрантима и затварање колективних центара“. Пројекат у Панчеву спроводи Дански савет за избеглице у партнерству са градом Панчевом, а финансиран је средствима ЕУ, посредством Европске делегације у Београду.

– Овај пројекат који спроводимо уназад скоро две године управо је и намењен за овиих 16 породица из колективног центра. Реч је о подршци Србији да затвори колективне центре од стране Европске уније и ми смо као Град Панчево имали као партнера Дански савет за избеглице у Републици Србији. Наравно, Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије је стални партнер на оваквим пројектима, рекла је Сузана Јовановић.

Овај догађај само је један у низу активности на реализацији пројекта, чији се завршетак очекује у јануару 2016. године, када ће свечано бити презентовани целокупни резултати.