Данас је град Панчево посетила делегација Амбасаде Републике Словеније коју су чинили гђа Матеја Норчич Штамцар, заменица амбасадора Словеније у Београду, Горан Криж, опуномоћени министар и економски саветник и Снежана Горшек, сарадница у Амбасади. Уважене госте је у име локалне самоуправе дочекао градоначелник Панчева Саша Павлов са сарадницима – градским менаџером Александром Фаркашем и представницама Секретаријата за привреду и Канцеларије за локални економски развој града Панчева. Састанак је организован у сарадњи са Удружењем Словенаца Јужног Баната „Логарска Долина“ у Панчеву и његовим председником Јосипом Вебером.

Градоначелник Саша Павлов представио је културне, привредне и инвестиционе потенцијале, инвестиције и планове који су у току у граду Панчеву и истакао да нам је у интересу да проширимо економску сарадњу са Словенијом, са којом град има културну сарадњу посредством друштава и установа културе, основних школа и сарадњу у области енергетике са Љубљаном, тако што је у марту месецу потписан Меморандум између Града и предузећа ЈП Енергетика Љубљана.

Словеначки Птуј братимљен је са три панчевачке основне школе: „Ђура Јакшић“, Мирослав Мика Антић“ и „Олга Петров“ Банатски Брестовац, а остварена је и сарадња између Биотехничке школе из Птуја и Економско-трговинске средње школе „Паја Маргановић“ из Панчева.

Градоначелник је нагласио да се градови Птуј и Панчево добро уклапају и када је реч о културним и привредним приликама и да се иде у правцу надоградње и проширења сарадње, те да сем повезивања културних и образовних инстутуција, постоји воља и жеља да се повежу панчевачки привредници и потенцијални словеначки инвеститори.

Гђа Матеја Норчич Штамцар захвалила је градоначелнику на пријему и изразила задовољство поводом посете Панчеву и поводом активности Градске управе и Удружења Словенаца, који чине значајне кораке у покретању и остваривању културне и привредне сарадње Панчева и Републике Словеније.

Представници Амбасаде Словеније истакли су да су односи између Србије и Словеније веома добро развијени и динамични и да је Србија друга по словеначким инвестицијама. Робна размена износи 1,15 милијарде евра и Словенцима у том смислу много значи приближавање наше земље Европској унији. Инвестиције Републике Словеније у Србији износе 1,2 милијарде евра, а Србија је, такође, тренутно на осмом месту када је реч о словеначком пословању, у чему Словенци виде велики потенцијал.

Подручја интересовања Словеније су заштита животне средине, информационе технологије, инфраструктура, енергетска ефикасност и обновљиви извори енергије, туризам, а први приоритет је, како су представници Амбасаде Словеније истакли, економска сарадња и у том смислу договорено је интензивирање сарадње с јесени, у виду организовања пословног скупа са „Б2Б“ састанцима, уз укључивање Словеначког пословног клуба који ради у Србији, Привредног савета града Панчева и панчевачких компанија.