Анксиозност и технике за њено превазилажење биће тема четврте по реду радионице у оквиру Саветовалишта за младе „Моје место” која ће бити одржана у понедељак, 22. августа, од 17.30 сати у Дому омладине. Предавачи су Јадранка Грујичић Ђурић, психолог и психотерапеут и др Ненад Стојадиновић, психијатар.

Марија Јевић, чланица Градског већа задужена за културу и омладину, захвалила се граду Панчеву и Министарству омладине и спорта што су имали разумевања за значај овог вида подршке младима:

– Додатни ветар у леђа нам је дало Министарство омладине и спорта, које је ове године подржало наше саветовалиште са додатних 2,5 милиона динара. Пројекат траје осам месеци, а захваљујући подршци поменутог министарства, увели смо још један психотерапеутски дан, као и рад психијатра који нам јако много значи. Такође, добили смо и могућност онлајн саветовања преко портала „Здраво Панчево”, где млади могу слати своја питања психологу у оквиру рубрике „Са психологом на ти”. Проблеми с којима млади долазе у саветовалиште су различити, од мотивације у учењу или љубавних проблема, па до анксиозности и депресије који су најучесталији. Имамо ту и различите поремећаје понашања, попут биполарног поремећаја. Заиста је широк спектар проблема због којих се они јављају. Помоћ у саветовалишту могу добити и млади млађи од 18 година, с тим што они морају да дођу у пратњи родитеља или старатеља или уз њихову писмену сагласност. Поред индивидуалног рада са психолозима, психотерапеутима и психијатрима, онлајн саветовалишта, младима су на располагању и радионице, попут ове која ће се одржати у понедељак. Овим пројектом је предвиђено осам радионица, сваког месеца по једна. Три су већ одржане: једна се тицала употребе лекова у психотерапији, друга радионица била је на тему суицидалности, у трећем месецу говорили смо о депресији, а сада је на реду прича о анксиозности. Све радионице држе психијатар и психотерапеут.

Носилац пројекта је Канцеларија за младе града Панчева, а партнери Града су Удружење „Психогенеза”, Специјална болница за психијатријске болести Ковин, Дом омладине и Удружење „Панчевачки омладински центар”. Ове године је рад саветовалишта подржало Министарство омладине и спорта.

Радионица је бесплатна, а право да се пријаве имају млади из Панчева од 15 до 30 година. Они то могу учинити путем мејла radionicasavetovalista@pancevo.rs или путем телефона 061/647-22-90.

Као и у случају радионица, помоћ у саветовалишту могу да потраже млади из Панчева од 15 до 30 година. За њих је отворен мејл savetovalistezamlade@pancevo.rs и они се за сеансе искључиво пријављују путем тог мејла. Након тога они се састају уживо са изабраним психологом, психотерапеутом или психијатром.