Komitet za bezbednost saobraćaja grada Pančeva i Auto sportski klub Petro Max iz Novog Sada organizovali su u sredu, 28. decembra 2016. godine, u Maloj sali Gradske uprave konferenciju za novinare, na kojoj je najavljen projekat „Smanji gas“.

Prisutnima su se obratili Srđan Polovina iz Komiteta za bezbednost saobraćaja grada Pančeva, Jovica Milošev, načelnik Saobraćajne policije PU Pančevo i članovi udruženja Auto sportski klub Petro Max Dejan Radivojev i Daniela Ignjatić, koji su apleovali pre svega na mlade vozače i upozorili na negativne posledice rizičnog ponašanja u saobraćaju.

Na konferenciji je bilo reči o negativnom uticaju alkohola i psihoaktivnih supstanci među mladim vozačima i o povećanom riziku u toku novogodišnjih i božićnih praznika. Procenat mladih od ukupnog broja povređenih u saobraćajnim nezgodama iznosi oko 40 posto i taj broj je porastao u odnosu na 2015. godinu, kada je iznosio 28 posto. Udeo povređenih u saobraćajnim nesrećama lica iznad 60 godina starosti takođe je porastao sa 14 posto (2015. godine) na 25 posto.

Sem pojačane kontrole i kažnjavanja od strane nadležnih organa i saobraćajne policije, veoma je važno da se reaguje preventivno, da se učesnici u saobraćaju edukuju i upozore na rizike i posledice neodgovornog ponašanja u saobraćaju, i, kako je istaknuto na konferenciji, da ne upravljaju vozilom ukoliko su u alkoholisanom stanju, kao i da ne sedaju kao suvozači u auto ukoliko vozač nije u mogućnosti da savesno i odgovorno upravlja vozilom. Istovremeno je istaknuto da je neophodno vezivanje sigurnosnog pojasa, kako na prednjem, tako i na zadnjem sedištu i da je korišćenje mobilnog telefona zabranjeno, a sve u cilju smanjenja broja saobraćajnih nezgoda.

Projekat „Smanji gas“ usmeren je ka unapređenju nivoa znanja i stavova učenika završnih razreda srednjih škola u gradu Pančevu iz oblasti bezbednosti saobraćaja, a za sada će se sprovoditi u Medicinskoj, Elektrotehničkoj i Tehničkoj školi. Predviđena su predavanja na teme: Vožnja pod uticajem alkohola, Neprilagođena brzina i Negativni uticaj mobilnih telefona u saobraćaju.

Prisutni su imali mogućnost da probaju naočare za simulaciju različitih opasnih faktora koji utiču na psihomotorne sposobnosti čoveka: alkoholisanost, umor, pospanost i dejstvo narkotika i uvere se koliko opasno dejstvo ovi faktori imaju na čoveka pri samom kretanju, a kamoli pri upravljanju vozilom.