U sredu, 07. februara 2018., ambasadorka Slovačke u Srbiji, NJ.E. gospođa Dagmar Repčekova, posetila je grad Pančevo i tom prilikom se sastala sa gradonačelnikom grada Pančeva gospodinom Sašom Pavlovim.

Ovo je prva zvanična poseta ambasadorke Gradskoj upravi grada Pančeva. Poželevši joj srdačnu dobrodošlicu, gradonačelnik Pavlov iskoristio je susret da ambasadorki predstavi grad Pančevo i njegove istorijske, geografske, kulturne i privredne karakteristike, kao i veze i saradnju sa slovačkom nacionalnom zajednicom koja je prisutna u Pančevu, pre svega na teritoriji mesne zajednice Vojlovica.

Na sastanku je obostrano istaknuto da je saradnja između Pančeva i Slovačke tradicionalno dobra i na izuzetno zavidnom nivou i da će se u narednom periodu raditi na intenziviranju saradnje pre svega u oblasti privrednog razvoja.

Ovo je bila prilika i da se predstave privredni potencijali grada Pančeva i aktivnosti koje lokalna samouprava preduzima u oblasti lokalnog ekonomskog razvoja, aktuelni projekti i skoro otvaranje industrijske poslovne zone „Sever“. Takođe, kada je u pitanju ekonomska saradnja, razgovarano je o predstojećem biznis forumu koji se planira u saradnji dve države i potencijalnom predstavljanju Pančeva zajedno sa ostalim lokalnim samoupravama Južnog Banata.

Gradonačelnik je istakao i projekte koji se odnose na kulturu i podršku koju Grad daje za udruženja i kulturno-umetnička društva, konkursno finansiranje i sufinansiranje projekata za nacionalne zajednice i podršku radu udruženja. Predstavio je i projekat koji je finansiran od strane Saveta Evrope, a u sklopu kojeg su stranice internet prezentacije grada Pančeva prevedene na slovački, kao i na ostale jezike nacionalnih manjina, i takođe prevedena najvažnija dokumenta za funkcionisanje lokalne samouprave.

NJ.E. Dagmar Repčekova istakla je da joj je plan da obiđe sva mesta u kojima živi slovačka nacionalna manjina, a ove godine Pančevo je prvo:

– Moram da istaknem da je slovačka nacionalna manjina u Pančevu u dobrim rukama, pogotovo kada vidim ove planove za razvoj. U naredne dve godine koliko sam u Srbiji hoću da radim na ekonomskoj saradnji, jer mislim da je to najbolji put da ljudi ostaju ovde, jer tu su njihovi koreni i tu treba da nastave da rade. U maju mesecu se u Bratislavi sastaje Međuvladina slovačko-srpska komisija za ekonomsku saradnju i tu će biti moguće da gradovi iz Srbije pokažu svoje investicione potencijale, a mi ćemo se truditi da to budu gradovi u kojima živi slovačka nacionalna manjina. U oktobru planiramo da investitori dođu u Srbiju i zaista mislim da ćemo u narednih godinu dana uspeti da uradimo dosta na ovom planu u Srbiji, istakla je ambasadorka.

NJ.E. Dagmar Repčekova, u slopu svoje posete posetila je i Maticu slovačku u Vojlovici i prisustvovala otvaranju izložbe pod nazivom „Moja slovačka priča“, autora Petra Dešića u Narodnom muzeju Pančeva.

Ovde možete pogledati brošuru o zapošljavanju državljana Republike Srbije u Slovačkoj Republici:

srbsko