У среду, 07. фебруара 2018., амбасадорка Словачке у Србији, Њ.Е. госпођа Дагмар Репчекова, посетила је град Панчево и том приликом се састала са градоначелником града Панчева господином Сашом Павловим.

Ово је прва званична посета амбасадорке Градској управи града Панчева. Пожелевши јој срдачну добродошлицу, градоначелник Павлов искористио је сусрет да амбасадорки представи град Панчево и његове историјске, географске, културне и привредне карактеристике, као и везе и сарадњу са словачком националном заједницом која је присутна у Панчеву, пре свега на територији месне заједнице Војловица.

На састанку је обострано истакнуто да је сарадња између Панчева и Словачке традиционално добра и на изузетно завидном нивоу и да ће се у наредном периоду радити на интензивирању сарадње пре свега у области привредног развоја.

Ово је била прилика и да се представе привредни потенцијали града Панчева и активности које локална самоуправа предузима у области локалног економског развоја, актуелни пројекти и скоро отварање индустријске пословне зоне „Север“. Такође, када је у питању економска сарадња, разговарано је о предстојећем бизнис форуму који се планира у сарадњи две државе и потенцијалном представљању Панчева заједно са осталим локалним самоуправама Јужног Баната.

Градоначелник је истакао и пројекте који се односе на културу и подршку коју Град даје за удружења и културно-уметничка друштва, конкурсно финансирање и суфинансирање пројеката за националне заједнице и подршку раду удружења. Представио је и пројекат који је финансиран од стране Савета Европе, а у склопу којег су странице интернет презентације града Панчева преведене на словачки, као и на остале језике националних мањина, и такође преведена најважнија документа за функционисање локалне самоуправе.

Њ.Е. Дагмар Репчекова истакла је да јој је план да обиђе сва места у којима живи словачка национална мањина, а ове године Панчево је прво:

– Морам да истакнем да је словачка национална мањина у Панчеву у добрим рукама, поготово када видим ове планове за развој. У наредне две године колико сам у Србији хоћу да радим на економској сарадњи, јер мислим да је то најбољи пут да људи остају овде, јер ту су њихови корени и ту треба да наставе да раде. У мају месецу се у Братислави састаје Међувладина словачко-српска комисија за економску сарадњу и ту ће бити могуће да градови из Србије покажу своје инвестиционе потенцијале, а ми ћемо се трудити да то буду градови у којима живи словачка национална мањина. У октобру планирамо да инвеститори дођу у Србију и заиста мислим да ћемо у наредних годину дана успети да урадимо доста на овом плану у Србији, истакла је амбасадорка.

Њ.Е. Дагмар Репчекова, у слопу своје посете посетила је и Матицу словачку у Војловици и присуствовала отварању изложбе под називом „Моја словачка прича“, аутора Петра Дешића у Народном музеју Панчева.

Овде можете погледати брошуру о запошљавању држављана Републике Србије у Словачкој Републици:

srbsko