Aмбасадорка Македоније у Београду Вера Јовановска-Типко посетила је у уторак, 2. фебруара 2016. године, град Панчево и том приликом састала се са градоначелником Сашом Павловим у његовом кабинету.

Састанку су такође присуствовали први секретар амбасаде Македоније у Београду Ирена Вишинска Бужаровска, председник Националног савета македонске националне мањине Борче Величковски и директор Македонског информативног и издавачког центра – Панчево Виктор Шећеровски.

Градоначелник града Панчева Саша Павлов изразио је задовољство због ове посете, веома продуктивног разговора и размене конкретних питања и одговора са обе стране:

Један сегмент разговора посебно се односио на привреду, са којим сам посебно задовољан, и један део на очување језика, културе и традиције припадника македонске заједнице у Панчеву и у тој области ми већ одавно имамо веома задовољавајућу сарадњу, рекао је Саша Павлов.

Као један од видова интензивирања сарадње, градоначелник је навео обезбеђивање мултифункционалне просторије у Јабуци, која би се користила за потребе Националног савета македонске националне мањине, као и за развој омладинске културе.

Заједно смо се сложили о могућој сарадњи на нивоу спорта и његовог развоја јер је то заиста област друштвеног живота који највише спаја људе, а кроз развој спорта иде и развој културе и боље упознавање и једних и других, мада мислим да се ми врло добро познајемо и врло дубоко поштујемо и ценимо, изјавио је градоначелник.

Амбасадорка Македоније у Београду Вера Јовановска-Типко рекла је:

Циљ данашњег састанка је сублимирање досадашњих активности које постоје између локалних самоуправа Републике Македоније и Републике Србије, конкретно, града Панчева, где живи и највећи број наше македонске заједнице. Такође, да разменимо мишљење и да иницирамо конкретне пројкете који би имали за циљ интензивну сарадњу у области привреде, пре свега у култури, образовању, спорту и другим областима.

Амбасадорка је најавила индивидуалне пословне, тзв. „Б2Б“ састанке између предузећа из Републике Србије, у овом случају из Панчева, и Републике Македоније, уз сарадњу градоначелника и представника компанија у циљу лакшег повезивања и размене мишљења у области металопрерађивачке и електро индустрије, као и других сегмената који су у интересу обе земље.

Јовановска-Типко нагласила је да се ове године навршава 70 година од досељавања Македонаца у Војводину, те је у плану организовање више културних манифестација, али и повезивање младих посредством спорта, на пример, рукомета, који је битан за обе државе.

„Да јачамо везе младих генерација, а истовремено да јачамо и оживљавамо оне везе које постоје, у области привреде, културе и осталим областима“, поручила је амбасадорка.