Ambasador Islamske Republike Iran u Srbiji njegova ekselencija Madžid Fahimpur posetio je u četvrtak, 4. februara 2016. godine, grad Pančevo i sastao se sa gradonačelnikom Pančeva Sašom Pavlovim u njegovom kabinetu.

Sastanku su prisustvovali i prvi sekretar Ambasade Irana i ekonomski savetnik Mohamad Džavad Izadi, članica Gradskog veća zadužena za privredu, privatno preduzetništvo i investicije Jelena Batinić i Biljana Miladinović iz Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj.

Nakon filma o privrednim potencijalima Pančeva, usledili su razgovori na temu potencijalne saradnje i investicija u oblasti petrohemijske industrije, poljoprivrede, saobraćaja, ali i na temu unapređenja turizma i saradnje u oblasti nauke i kulture, naročito kada je reč o razmeni studenata i profesora.

Gradonačelnik je delegaciji Irana predstavio nekadašnje i sadašnje privredne potencijale grada, a delegacija je bila naročito zainteresovana za grinfild i braunfild područja, Severnu i Južnu industrijsku zonu i zamolila da grad dostavi dodatne detaljne informacije o projektima koje smatra najperspektivnijim, kako bi došlo do povezivanja sa potencijalnim investitorima.

Gradonačelnik Saša Pavlov izjavio je:

Mogućnosti Irana su zaista velike, naročito u energetskom sektoru, ne zaboravimo da su oni među prvim državama u svetu po zalihama pre svega nafte, a onda i gasa, stoga je njih veoma zanimao i položaj fabrika Južne industrijske zone, rekao je gradonačelnik, dodajući da se Grad ponudio da posreduje sa menadžmentom fabrika i sa Vladom Srbije u nalaženju modaliteta saradnje. Ispoljili su i veliko interesovanje za naše grinfild pozicije, pre svega za poziciju Grinfilda 2, koji se nalazi u lučkom zahvatu, koji se naslanja na Luku “Dunav”. Vrlo im je zanimljiv taj deo logistike koji je preduslov za trgovinu, ali i za investicije. Veliko interesovanje je bilo iskazano za oblast poljoprivrede, interesovali su se za naš idejni projekat Agropolisa i za poziciju Severne poslovne zone, išli smo čak do detalja u tim razgovorima i mogućnostima iranskog ulaganja ovde. Zaključak je da će naše Odeljenje za lokalni ekonomski razvoj u narednim danima izdvojiti jedno četiri-pet za nas veoma strateška projekta, koji se ne odnose samo na privrednu saradnju, nego i mogućnost ulaganja iranskog kapitala u infrastrukturno opremanje, izjavio je gradonačelnik, dodajući da Republika Srbija, ali i grad Pančevo, u ambasadoru Irana ima velikog prijatelja i da veruje da će se ta saradnja nastaviti i konkretizovati.

S obzirom da je ovo bio prvi sastanak ambasadora Irana i gradonačelnika Pančeva, ambasador je istakao da je za početak svake saradnje prvo je neophodno upoznavanje i predstavljanje potreba i potencijala i jedne i druge strane.

Poljoprivreda, HIP “Petrohemija” i NIS – Rafinerija nafte Pančevo i kapaciteti kojima Pančevo raspolaže, to su dobri potencijali za povećanje obima saradnje između dve zemlje. O onom što smo čuli o mogućnostima i potencijalima Pančeva, obavestićemo i iransku stranu. Nadam se da će iranski privrednici doći ovde da se upoznaju sa tim i da se uspostavi saradnja. Takođe, nadam se da će privrednici iz Pančeva posetiti Iran, da se o mogućnostima i potencijalima upoznaju neposredno. To je saradnja koja će građanima obe zemlje omogućiti blagostanje i bolji život, poručio je ambasador Irana u Srbiji Madžid Fahimpur.