Aмбасадор Исламске Републике Иран у Србији његова екселенција Маџид Фахимпур посетио је у четвртак, 4. фебруара 2016. године, град Панчево и састао се са градоначелником Панчева Сашом Павловим у његовом кабинету.

Састанку су присуствовали и први секретар Амбасаде Ирана и економски саветник Мохамад Джавад Изади, чланица Градског већа задужена за привреду, приватно предузетништво и инвестиције Јелена Батинић и Биљана Миладиновић из Одељења за локални економски развој.

Након филма о привредним потенцијалима Панчева, уследили су разговори на тему потенцијалне сарадње и инвестиција у области петрохемијске индустрије, пољопривреде, саобраћаја, али и на тему унапређења туризма и сарадње у области науке и културе, нарочито када је реч о размени студената и професора.

Градоначелник је делегацији Ирана представио некадашње и садашње привредне потенцијале града, а делегација је била нарочито заинтересована за гринфилд и браунфилд подручја, Северну и Јужну индустријску зону и замолила да град достави додатне детаљне информације о пројектима које сматра најперспективнијим, како би дошло до повезивања са потенцијалним инвеститорима.

Градоначелник Саша Павлов изјавио је:

Могућности Ирана су заиста велике, нарочито у енергетском сектору, не заборавимо да су они међу првим државама у свету по залихама пре свега нафте, а онда и гаса, стога је њих веома занимао и положај фабрика Јужне индустријске зоне, рекао је градоначелник, додајући да се Град понудио да посредује са менаџментом фабрика и са Владом Србије у налажењу модалитета сарадње. Испољили су и велико интересовање за наше гринфилд позиције, пре свега за позицију Гринфилда 2, који се налази у лучком захвату, који се наслања на Луку „Дунав“. Врло им је занимљив тај део логистике који је предуслов за трговину, али и за инвестиције. Велико интересовање је било исказано за област пољопривреде, интересовали су се за наш идејни пројекат Агрополиса и за позицију Северне пословне зоне, ишли смо чак до детаља у тим разговорима и могућностима иранског улагања овде. Закључак је да ће наше Одељење за локални економски развој у наредним данима издвојити једно четири-пет за нас веома стратешка пројекта, који се не односе само на привредну сарадњу, него и могућност улагања иранског капитала у инфраструктурно опремање, изјавио је градоначелник, додајући да Република Србија, али и град Панчево, у амбасадору Ирана има великог пријатеља и да верује да ће се та сарадња наставити и конкретизовати.

С обзиром да је ово био први састанак амбасадора Ирана и градоначелника Панчева, амбасадор је истакао да је за почетак сваке сарадње прво је неопходно упознавање и представљање потреба и потенцијала и једне и друге стране.

Пољопривреда, ХИП „Петрохемија“ и НИС – Рафинерија нафте Панчево и капацитети којима Панчево располаже, то су добри потенцијали за повећање обима сарадње између две земље. О оном што смо чули о могућностима и потенцијалима Панчева, обавестићемо и иранску страну. Надам се да ће ирански привредници доћи овде да се упознају са тим и да се успостави сарадња. Такође, надам се да ће привредници из Панчева посетити Иран, да се о могућностима и потенцијалима упознају непосредно. То је сарадња која ће грађанима обе земље омогућити благостање и бољи живот, поручио је амбасадор Ирана у Србији Маџид Фахимпур.