Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva održao je konferenciju za medije povodom objave na sajtu „Pantrasporta“ da je do povećanja cene karata došlo iz razloga što je Grad prekinuo regresiranje studentskih i đačkih karata na međumesnoj liniji Pančevo-Beograd.

„Grad Pančevo je uvodeći javno-privatnog partnera pre svega uveo partnera u obavljanju javne funkcije na teritoriji Pančeva. To se odnosi na prevoz unutar gradskog i prigradskog saobraćaja koji je nama kao jedinici lokalne samouprave zakonska obaveza i to u onom smislu koji nama omogućava da Skupština grada Pančeva daje saglasnost i utvrđuje cenu pojedničanih i mesečnih karata, kazni, karata za određene kategorije, radnike, đake, studente. Međumesni saobraćaj ne podleže našim zakonskim nadležnostima, odnosno Skupština grada nema mogućnost da daje saglasnost i usvaja odluku koja će biti visina cene te karte. To je jedino pravo privatnog partnera koji tu liniju vozi kao komercijalnu“ rekao je Stevanović.

On je istakao je i da je grad Pančevo dobrim javno-privatnim partnerstvom uspeo da napravi uštede u odnosu na ono što je bilo kada je tu delatnost obavljao Autotransportno preduzeće Pančevo kao javno preduzeće, jer se iz budžeta Grada regresira cela karta za 13 kategorija sugrađana, koji ne plaćaju kartu za prevoz na teritoriji grada Pančeva, što obuhvata oko 28 hiljada penzionera i još nekoliko hiljada ljudi koji su u određenim regresiranim kategorijama.

„Grad Pančevo svake godine učestvuje na konkursu koji AP Vojvodina sprovodi i po tom konkursu obezbeđuje dodatna sredstva za regresiranje studenata, ali ne privatnih firmi i pravnih lica. Pravo na taj novac je ove godine ostvarilo 290 studenata koji su ispunili uslove , a to znači da svaki student dobija kvartalno 2.160 dinara. Planirali smo da sledeće godine iz budžeta izdvojimo više sredstava, kako bismo pomogli studentima koji su redovni, koji prvi put upisuju godinu fakulteta, koji su na budžetu, onima koji ne ostvaruju pravo na dom, na studentski kredit ili stipendiju, da im olakšamo i da ih rasteretimo, te da jedan deo plaćanja njihove karte preuzme grad Pančevo“ naglasio je Aleksandar Stevanović.

Gradonačelnik Stevanović je na kraju obraćanja ponovio da Grad ne može da određuje cenu karte međumesne linije Pančevo-Beograd, kojom su najviše pogođeni studenti i radnici, već isključivo prevoznik i apelovao na sve prevoznike da preispitaju visinu cene mesečne karte i da je prilagode ovom teškom vremenu u kojem se nalazimo, naglasivši da je potrebno da svi budemo zajedno, a ne da se razjedinjujemo.