Град Панчево је у сарадњи и координацији са ЈKП “Зеленило” организовао и реализовао велику акцију сађења зеленила у циљу озелењивања и пошумљавања градских површина и тим поводом бројни грађани су се прикључили у суботу, 14. децембра 2019. године, у 12 часова на Тамишком кеју у Парку пријатељства (зелена површина између Силоса и ресторана “Ветрењаче”) сађењу садница туја, црног бора и јавора.

Овом акцијом озваничен је почетак сађења преко 3.000 садница које су планиране током сезоне и поред садница туја, црног бора и јавора, биће посађене и саднице бреза, јасена, липа и платана. Одабрано је и предвиђено више локација зелених површина у граду Панчеву на којима ће бити засађене поменуте саднице у наредних неколико месеци.

Акцију “Засади дрво” подржале су бројне друштвено одговорне компаније, волонтери, али и јавне личности, међу којима су Душан Борковић, шампион Европе у аутомобилизму, Слободан Битевић, светски шампион у каратеу, Ања Цревар, јуниорска шампионка Европе у пливању, Зоран Гајић, председник Одбојкашког савеза Србије, светски стручњак и освајач златне медаље на Олимпијади, Жикица Милосављевић, славни српски рукометаш и тренер, Вук Вучковић, сликар и добитник Новембарске награде града Панчева, глумци Миленко Павлов и Ненад Хераковић, Дејан Трифуновић и KУД “Станко Пауновић”, најбољи кореограф и фолклорни ансамбл у Србији, Иван Миливојевић, тренер клуба “Спортико”, чланови АK Тамиш освајачи више од 50 медаља на такмичењима и тренер Зоран Kоцић, затим Спортски савез Панчево, као и многа друга културно-уметничка друштва, удружења, средње и основне школе.

Градоначелник Панчева Саша Павлов истакао је да овај пројекат садње дрвећа за Панчево има посебну важност јер је део жеље да се ребрендира град:

– Желимо јавности да прикажемо да нам је квалитет ваздуха и квалитет животне средине важан. Kвалитет ваздуха је много бољи него што је био у претходном периоду и због великих инвестиција у индустријским зонама. Желимо да дамо пример и пружимо додатни напор да Панчеву удахнемо нови кисеоник кроз сађење 3.000 садница. Толико ће стабала бити посађено у овој првој акцији на шест, седам различитих локација у граду у којој сарађују Град Панчево и ЈKП “Зеленило”. Драго ми је што се акцији одазвао велики број грађана, што је било ту и познатих личности. Ова акција је показала да смо препознали потребу људи да се повећа број зелених површина у Панчеву – истакао је Павлов.