Marija Jević, članica Gradskog veća grada Pančeva zadužena za kulturu i omladinu, posetila je Likovnu koloniju „Deliblatski pesak“ u Devojačkom bunaru, i razgovarala sa umetnicima i organizatorima kolonije:

– Likovna kolonija „Deliblatski pesak“ je sigurno jedan od prepoznatljivih simbola Pančeva. Ona traje već dugi niz godina i okuplja veliki broj umetnika. Svake godine povećava se broj učesnika, jer je rad u ovom ambijentu veoma inspirativan, a druženje nezaboravno. Grad Pančevo svake godine podrži ovu manifestaciju koja omogućava umetnicima da razvijaju svoju kreativnost, o čemu svedoči i fond od preko 1.400 umetničkih dela. Znam da Kulturno prosvetna zajednica, koja je i organizator ove kolonije, ima problem s depoom za smeštaj slika, kao i Centar za kulturu Pančevo, ali Grad se trudi da pomogne i ulaže napore da se u što kraćem vremenskom periodu pronađe odgovarajući prostor za čuvanje umetničkih dela. Naš zadatak je da ove kolekcije, radovi umetnika, koje su od neprocenjivog značaja, ostanu za generacije koje dolaze.

Umetnici iz različitih krajeva naše zemlje i regiona, okupili su se po 54. put na Likovnoj koloniji „Deliblatski pesak“. Organizator ove kolonije je Kulturno prosvetna zajednica Pančevo, uz podršku grada Pančeva. Na likovnoj koloniji učestvuje 18 umetnika, a ove godine novina je da na koloniji učestvuju i gosti iz Rumunije, Bugarske i Bosne i Hercegovine, a po prvi put gostuje i istoričar umetnosti Dimitrije Jovanov koji će naparaviti zapis i opisati značaj likovne kolonije.

Likovna kolonija “Deliblatski pesak” trajaće do 05. avgusta. Nakon kolonije tradicionalno će se održati izložba na kojoj će se prikazati radovi umetnika, učesnika likovne kolonije.