U četvrtak, 22. decembra 2016. godine, u Maloj sali Gradske uprave održana je završna konferencija projekta „Banatsko sunce za sve“ – pilot projekta za promociju i implementaciju solarne energije za zagrevanje tople vode, koji realizuje Grad Pančevo u partnerstvu sa rumunskom Opštinom Lugož, a koji je finansiran od strane Evropske Unije iz IPA programa prekogranične saradnje Rumunije i Srbije.

Na konferenciji su se obratili gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, zamenik predsednika opštine Lugož Kristijan Galesku i menadžer projekta, direktorka JKP-a „Grejanje“ Sandra Božić.

Gradonačelnik Saša Pavlov naglasio je da je ovo prvi projekat Grada Pančeva iz oblasti obnovljivih izvora energije ovakvih razmera i prvi projekat u Srbiji iz IPA fondova vredan gotovo milion evra, a koji je dobio sredstva za ovu namenu.

Istakao bih od kolike je važnosti racionalno korišćenje energije i postizanje održivog razvoja i dostizanje međunarodnih standarda u oblasti energetske efikasnosti. Grad Pančevo kontinuirano radi na unapređenju i zaštiti životne sredine i veoma mi je drago što smo i kroz ovaj projekat, modernizacijom i poboljšavanjem sistema grejanja načinili bitne korake na tom putu, jer je podizanje nivoa energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije jedan od strateških prioriteta grada Pančeva, rekao je gradonačelnik.

Pavlov je zahvalio partnerima iz Rumunije i zaposlenima u JKP-u „Grejanje“, zahvaljujući kojima je sve što je isplanirano realizovano u duplo kraćem roku od prvobitno predviđenog, s obzirom na to da je nakon što je projekat aktiviran sa rezervne liste čekanja, izmenom uslova ugovora od strane donatora, period sprovođenja projekta smanjen sa 24 meseca na 12 meseci.

Gradonačelnik je naveo evropske fondove, tj. sredstva iz IPA Programa prekogranične saradnje kao odličan izvor finansiranja za projekte od strateške važnosti i izrazio uverenje da će Grad nastaviti da na ovaj način jača susedske veze sa Rumunijom, najavivši pritom početak sprovođenja još jednog zajedničkog projekta iz ove oblasti.

Veliko mi je zadovoljstvo da će Grad Pančevo, ovoga puta sa gradom Rešice kao vodećim partnerom, sprovoditi još jedan projekat iz ove strateške oblasti, a to je projekat unapređenja izolacije i sistema grejanja i hlađenja u Hali sportova u Pančevu.

Zamenik predsednika opštine Lugož Kristijan Galesku rekao je da je Opština Lugož dala tehničku podršku za sedam zgrada koje će biti u sistemu obnovljivih izvora energije – četiri vrtića, sportska sala, javna kuhinja i dom za stare.

Ovo je prvi projekat koji zajedno rade Lugož i Pančevo, izuzetno smo dobro sarađivali i siguran sam da ćemo sarađivati i u budućnosti, takođe na osnovu ovih zajedničkih evropskih fondova, poručio je Galesku.

Sandra Božić, menadžer projekta govorila je o značaju i iskustvu na projektu.

Projekat je u samoj fazi završetka, ostala su samo još osnovna povezivanja i do 31.12. mi ćemo imati implementiran projekat „Banatsko sunce za sve“. Osnovni cilj ovog projekta je smanjena emisija ugljen-dioksida, što Evropska Unija preko svojih fondova propagira kroz zaštitu životne sredine. Ono što je nama kao javno-komunalnom preduzeću bitno jeste da imamo zadovoljne korisnike i sigurna sam da ćemo u narednom periodu dobiti kvalitetniju sanitarnu toplu vodu na Kotežu 2 za oko 2000 korisnika i da ćemo dobiti kontinuitet koji do sada nismo imali i što je najbitnije, vratiti korisnike koje više nemamo, rekla je direktorka JKP-a „Grejanje“.

Potom je PR menadžer projekta Anđela Vila govorila o ostvarenim rezultatima, predstavila implementirane aktivnosti koje su se odvijale u Pančevu, Lugožu kao i u drugim opštinama banatskog regiona. Ona je istakla važnost promocije korišćenja solarne energije, obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, što je i bila njena glavna uloga u projektu.

Novi projekat koji je odobren za finansiranje od strane Programa Interreg IPA prekogranične saradnje Rumunija-Srbija je “Energetska efikasnost-preduslov za bolju životnu    sredinu u prekograničnom regionu Rumunija-Republika Srbija”. Ponosna sam što mogu da kažem da sam bila deo malog tima koji je pisao ovaj projekat i da smo visoko ocenjeni sa 90.5 bodova. Ovaj projekat će doprineti energetskoj efikasnosti Hale sportova u Pančevu, ukupne vrednosti projekta za grad Pančevo 792.776,25 evra, rekla je Anđela Vila.

Dipl.inž.el. Bojan Grujički predstavio je instaliranu Viessman tehnologiju, ukazao na to da ne treba biti sumnje da je ovo prvo polje ove veličine sistema solarnih kolektora u regionu, kao i da ne treba sumnjati u izdržljivost kolektora jer su otporni na sve atmosferske uticaje. Dipl.inž.maš. Nenad Dojčinović govorio o značaju energetske efikasnosti i obnovljivim izvorima energije koje nam je majka priroda podarila.

banatsko sunce za sve - govornici banatsko sunce za sve - prezentacija banatsko sunce za sve gradonacelnik panceva menadzerka projekta prisutni-na-konferenciji zamenik-predsednika-opstine-lugoz dsc_4226 dsc_4242 dsc_4252