ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРОЈЕКТА „РАДНОМ ПРАКСОМ ДО НОВИХ РАДНИХ МЕСТА У ЈУЖНОМ БАНАТУ“

Након успешно завршене тромесечне радне праксе 35 незапослених, младих лица до 30 година старости одржане су завршне конференције пројекта.

Прву завршну конференцију пројекта у Панчеву отворио је заменик градоначелника госп. Саша Левнајић, док је испред Министарства омладине и спорта Републике Србије учествовала госп. Снежана Клашња, помоћница министра овог Министарства које је и финансирало овај пројекат. Конференцији је испред партнерских општина присуствовао заменик председника општине Ковачица госп. Јан Паул, чланови пројектног тима из Ковачице, Пландишта и РЦР Банат-а, представници менторских предузећа, практиканата, директор Националне службе запошљавања-Филијала Панчево са сарадницима, представници града Панчева, незапослена  лица, …  Током конференције је заменик градоначелника града Панчева, као носиоца целог пројекта, доделио захвалнице свим присутним учесницима на пројекту – практикантима и представницима менторских предузећа, чије учешће је допринело остваривању мерљивих резултата. На крају конференције свим учесницима су подељене захвалнице.

Захвалнице

Више о овом догађају у Панчеву можете погледати на сајту Министарства омладине и спорта: овде

овде
овде
овде
овде
Више о овом догађају у Пландишту можете погледати овде

овде

Више о овом догађају у Ковачици можете погледати овде

РАДНА ПРАКСА ЈЕ ЗАВРШЕНА

Тромесечна радна пракса на пројекту „Радном праксом до нових радних места у јужном Банату“ завршена је закључно са децембром месецом 2015.године по плану. Радну праксу је успешно завршило 35 практиканата (15 у Панчеву и по 10 у Ковачици и Пландишту) у 15 предузећа (10 у Панчеву, 4 у Ковачици и 1 у Пландишту). Присутност практиканата на радној пракси био је један од услова за рефундацију трошка накнаде менторским предузећима. Од свих практиканата (35) ниједно лице није имало више од 1-3 дана из само оправданих изостанака. Основ за ово су били извештаји ментора.

Један од битних елемената пројекта била је и родна равноправност. Од укупног броја практиканата на радној пракси, 23 чине жене (65,71%), док су 12 практиканата били припадници мушког пола (34,29%). Припаднице женског пола имају веће учешће у Панчеву, док је тај број у Пландишту и Ковачици био избалансиран.

Резултати извештаја ментора показују да су сви практиканти успешно оцењени, без обзира на квалификацију и занимање. Овакви резултати иду у прилог чињеници да су практиканти, иако различитих квалификација и занимања и степена стручне спреме, допринели како у раду менторског предузећа тако и сопственом унапређивању у смислу вештина и знања.

По завршетку радне праксе сви практиканти су од ментора/предузећа добили потврду о завршеној тромесечној радној пракси. Значајан је податак, а и циљ овог пројекта да је током трајања пројекта запослено 4 лица у Панчеву и у овом тренутку 1 у Ковачици.

РАДНА ПРАКСА ЈЕ ПОЧЕЛА

1. октобра 2015.године почела је реализација радне праксе на пројекту. Укупно 35 младих, незапослених лица започело је своју тромесечну радну праксу у 15 фирми на територији града Панчева и општина Пландиште и Ковачице, у оквиру реализације пројекта који финансира Министарство омладине и спорта РС.

Овде можете видети прилог РТС-а о току радне праксе у Панчеву: https://www.youtube.com/watch?v=M-9L85YdgVk

Прилог РТВ Панчево: <а хреф=“хттп://ртвпанцево.рс/Вести/Економија/прва-радна-искуства-милене-тамаре-и-драгане-у-банатском-зрну-и-петрохемији.хтмл“> http://rtvpancevo.rs/Vesti/Ekonomija/prva-radna-iskustva-milene-tamare-i-dragane-u-banatskom-zrnu-i-petrohemiji.html/

ПОТПИСИВАЊЕ УГОВОРА О СПРОВОЂЕЊУ И РЕАЛИЗАЦИЈИ РАДНЕ ПРАКСЕ у Пландишту и Ковачици

http://plandiste-opstina.rs/projekti/radnom-praksom-do-novih-radnih-mesta-u-juznom-banatu-potpisani-ugovori/
http://kovacica.org/2015/10/01/potpisivanje-ugovora-u-okviru-projekta-radnom-praksom-do-novih-radnih-mesta-u-juznom-banatu/


ПОТПИСИВАЊЕ УГОВОРА О СПРОВОЂЕЊУ И РЕАЛИЗАЦИЈИ ПРОГРАМА РАДНЕ ПРАКСЕ у Панчеву

Дана 22.септембра 2015. године обележено је потписивање уговора о спровођењу и реализацији програма тромесечне радне праксе 15 младих незапослених у 10 менторских предузећа на територији града Панчева, и то: Банатско зрно доо, Идисс доо, Пассаге гроуп доо,  Поцолоцо доо, Утва-Милан Премасунац АД, ХИП-Петрохемија, Хипра доо, Адецом Гроуп доо,  Георад доо и Хол нет доо. Уговори између града Панчева, менторских предузећа и незапослених лица уређују међусобна права и обавезе у поступку спровођења и реализације програма радне праксе.

Заменик градоначелника, Саша Левнајић се обратио свим присутнима и одржао поздравну реч, истакао је значај овог пројекта и опредељење града да уз подршку Министарства омладине и спорта помогне младим људима који се налазе на евиденцији у Служби за незапослена лица да кроз радну праксу, у директном контакту са послодавцима, искусе шта значи засновати радни однос, ићи свакодневно на посао, имати одређене обавезе, али и да послодавци са њима успоставе контакт, све у циљу каснијег закључења радног односа тих младих људи.

Након уводне речи, представница Министарства омладине и спорта РС, Јелена Матић, истакла је да очекује од пројекта да се успешно заврше стручне праксе, али и да се, што Министарство подржава, што више младих запосли у компанијама у којима су добили шансу, да покажу своје знање и стекну ново.

Јелена Батинић, већница града Панчева за привреду, приватно предузетништво и инвестиције такође је поздравила све учеснике у пројекту и присутне и пожелела успешан рад.

Теоријску обуку је прошло 33 незапослена лица, чије листе су упућене менторским предузећима на усвајање и селекцију кандидата у складу са потребама и максималним бројем који је планиран пројектом који финансира Министарство омладине и спорта РС. Уговори су потписани са реализацију тромесечне радне праксе за 15 незалослених младих лица за обављање радне праксе у 10 менторских предузећа. Структура незапослених који се упућују на радну праксу је следећа: 3 дипломирана инжењера архитектуре, 3 економска техничара, 2 машинска техничара, 2 хемијско-технолошка техничара, 2 дизајнера, 1 програмер, 1 администратор за рад са дигиталним базама података, 1 кувар/посластичар. Полна структура: жене 86%, мушкарци 14%.

Више детаља о овом догађају можете погледати ОВДЕ

ЗАВРШЕНА  ТЕОРИЈСКА ОБУКА ДРУГОГ И ТРЕЋЕГ МОДУЛА У ПАНЧЕВУ

фото додела сертификата пољопривреда

фото додела сертификата иновативно предузетништво

ПОЧЕЛА ТЕОРИЈСКА ОБУКА ДРУГОГ И ТРЕЋЕГ МОДУЛА у Панчеву

Почела је теоријска обука другог модула „Пољопривреда“ и трећег-„Иновативно предузетништво“ у Панчеву.

фотографије-Пољопривреда

фотографије-Иновативно предузетништво

Помоћ у пословању – https://www.facebook.com/RCRBanat

НАЈАВА ДРУГОГ И ТРЕЋЕГ  МОДУЛА ТЕОРИЈСКЕ ОБУКЕ ЗА НЕЗАПОСЛЕНЕ у Панчеву

У понедељак, 31.августа 2015.године почиње реализација другог и трећег модула теоријске обуке за младе, незапослене на територији града Панчева, и то модули „Пољопривреда“ и „Иновативно предузетништво“.

ПОЧЕО ПРВИ МОДУЛ ТЕОРИЈСКЕ ОБУКЕ ЗА НЕЗАПОСЛЕНЕ у Панчеву и Ковачици

У понедељак, 17.августа је почела реализација теоријске обуке-модул1 за младе, незапослене на територији града Панчева. Истог дана почела је обука два модула у Ковачици. Све теоријске обуке су у организацији и реализацији Регионалног центра за друштвено економски развој Банат , партнера на пројекту.

фотографије-Панчево
фотографије-Ковачица

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ – ПОЧЕТАК ТЕОРИЈСКЕ ОБУКЕ ЗА НЕЗАПОСЛЕНЕ

У понедељак, 17.августа 2015.године почиње реализација првог модула теоријске обуке за пријављена незапослена лица из Панчева у области занатства. Обука ће се одржати на IX спрату Градске управе, са почетком у 9.00 часова. 1 модул обуке ће трајати 10 дана, у периоду од 17.августа до 29.августа 2015.године.

2 и 3 модули теоријске обуке у Панчеву ће почети 31.августа и трајаће до 12.септембра 2015.године, трајаће по 10 дана, одржаће се на IX спрату Градске управе, са почетком у 9.00 часова, и то области пољопривреда и иновативно предузетништво.

Резиме активности можете погледати ОВДЕ

___________________________________________________________________________

РАСПИСАН ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА НЕЗАПОСЛЕНЕ

Овде можете погледати текст Јавног позива за незапослене

___________________________________________________________________________

РАСПИСАНИ ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА МЕНТОРСКА ПРЕДУЗЕЋА

Овде можете погледати текст Јавног позива за предузећа

___________________________________________________________________________

ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ОТВАРАЊА У ПАНЧЕВУ, ПОВОДОМ ПОЧЕТКА РЕАЛИЗАЦИЈЕ ПРОЈЕКТА „РАДНОМ ПРАКСОМ ДО НОВИХ РАДНИХ МЕСТА У ЈУЖНОМ БАНАТУ“

15.06.2015. године је у Градској управи града Панчева одржана конференција поводом почетка реализације  пројекта „Радном праксом до нових радних места у јужном Банату“ . Пројекат је финансиран од стране Министарства омладине и спорта Републике Србије , носилац пројекта је Град Панчево, а партнери на пројекту су Општине Ковачица и Пландиште и Регионални центар за друштвено-економски развој Банат .

На конференцији су се обратили: у име Градоначелника града Панчева конференцију је отворио Александар Фаркаш  – члан Градског већа града Панчева задужен за спорт,  Јелена Батинић – члан Градског већа града Панчева задужена за  област привреде, приватног предузетништва и инвестиције, Милан Селаковић – председник општине Пландиште, партнер на пројекту и Бранислав Милосав – испред Регионалног центра за друштвено-економски развој, партнер на пројекту. Пројекат је представила Марина Кахрић-Лазић, менаџер пројекта, а модератор конференције је била Анђела Вила, члан пројектног тима задужена за односе са јавношћу.

Основни циљ овог пројекта је смањење дугорочне незапослености и повећање запошљивости младих у јужном Банату помоћу неформалног образовања, а кроз сарадњу и умрежавање са послодавцима и другим релевантним актерима. Смањење незапослености младих и отварање нових радних места представљају један од приоритета развоја наших локалних заједница. Основни инструмент за решавање тог проблема лежи у повећању запошљивости младих које се остварује образовањем младих према тржишним потребама пословног сектора, унапређењу њихових знања и вештина из различитих области и подстицању предузетништва. Овај пројекат тежи да успостави механизам који поспешује запошљивост младих кроз међусекторску сарадњу, а тиме унапређујући њихов квалитет живота и подстичући их да остану у својој локалној заједници.

Реализацијом овог пројекта кроз обуке које су прилагођене потребама послодаваца и плаћену радну праксу повећаће се  степен запошљивости 70 младих, незапослених  лица са територије јужног Баната и дати допринос смањењу незапослености ове циљне групе. Са друге стране, путем плаћене радне праксе, у којој ће учествовати  35 младих, незапослених лица са територије јужног  Баната помоћи ће се и пословној заједници у проналажењу и оспособљавању адекватне радне снаге, кроз преузимање дела пословног ризика. По завршетку  обуке пројектни тим ће доделити цертификате свим учесницима обуке и извршиће евалуацију обука. По завршетку радне праксе овлашћено лице из менторског предузећа ће издати потврду о обављеној пракси и извештај о присуству и залагању кандидата.

Износ који финансира Министарство омладине и спорта РС је 3.094.000,00 динара, а укупан износ пројекта је 4.022.000,00 динара. Пројекат траје 8 месеци, почевши од 1. јуна 2016. године.

Директни корисници пројекта су незапослена млада лица и привредни субјекти, ментори, који ће примити незапослена млада лица на радну праксу.

Индиректни корисници овог пројекта су: представници јавног сектора, пословни сектор, незапослени, грађани Ковачице, Пландишта и Панчева.

Незапослена млада лица која су прошла кроз програм обука прилагођених потребама послодаваца и кроз тромесечни програм радне праксе повећаће ниво своје запошљивости, а циљ је да најмање 18 њих након пројекта оствари запослење , било код менторских предузећа било путем започињања сопственог бизниса.

Информацију о овом догађају можете погледати ОВДЕ

Информацију о конференцији отварања у Панчеву можете погледати ОВДЕ

Информацију о конференцији отварања у Пландишту можете погледати ОВДЕ

Информацију о конференцији отварања у Ковачици можете погледати ОВДЕ

__________________________________________________________________________________

ОДОБРЕН ПРОЈЕКАТ „РАДНОМ ПРАКСОМ ДО НОВИХ РАДНИХ МЕСТА У ЈУЖНОМ БАНАТУ“

Закључком Градског већа града Панчева број: II -05-06-2/2015-19 од 16.03.2015.године одобрена је пријава града Панчева на Јавни конкурс за подршку јединицама локалне самоуправе у спровођењу омладинске политике на локалном нивоу, расписан од стране Министарства омладине и спорта Републике Србије, са предлогом пројекта „Радном праксом до нових радних места у Јужном Банату“.

Дана 16. априла 2015.године потписан је Уговор о реализацији пројекта „Радном праксом до нових радних места у јужном Банату“ између Министарства омладине и спорта Републике Србије и града Панчева, а на основу Јавног конкурса за подршку јединицама локалне самоуправе за спровођење омладинске политике на локалном нивоу расписаног 02.03.2015.године. Град Панчево реализује овај пројекат у партнерству са општином Ковачица, општином Пландиште и Регионалним центром за друштвено економски развој Банат, Зрењанин.

Укупна вредност пројекта износи 4.022.000,00 динара, од чега Министарство омладине и спорта финансира финансира 3.094.000,00 динара.

Трајање пројекта: 01.02.2015. – 01.02.2016.године

Општи циљ пројекта је смањење дугорочне незапослености и повећање запошљивости младих у јужном Банату помоћу неформалног образовања, а кроз сарадњу и умрежавање са послодавцима и другим релевантним актерима.

Специфични циљеви пројекта су:

1. Унапређење младих, незапослених лица (до 30 година старости) са територије јужног Баната кроз теоријску обуку и радну праксу

2. Креирање 18 нових радних места

3. Подизање свести грађана о значају неформалног образовања и целоживотног учења као ефикасног средства за повећање запошљивости младих и афирмације предузетничког амбијента

У првом делу пројекта, 70 младих незапослених лица са територије јужног Баната (Панчево, Ковачица и Пландиште) ће проћи кроз систем обука из различитих области, и у групама по 10 полазника ће унапредити своја знања и вештине, а сваки модул ће садржати и део посвећен предузетништву младих, како бисмо их додатно подстакли да размишљају у правцу креирања сопственог посла и развијању предузетничког духа.

Након завршетка обука, половина одабраних полазника (35 младих незапослених лица) ће обавити тромесечну радну праксу у одабраним предузећима, која су исказала потребу за одређеном врстом и степеном квалификације запослених. Радна пракса ће им пружити прилику да на обукама стечена знања примене у пракси, али и додатно унапреде своја знања и вештине. Током радне праксе примаће новчану накнаду у износу 18.000,00 динара месечно, као мотив да учине додатне напоре не би ли остварили запослење.

Пословни сектор има двоструки бенефит од реализације овог пројекта: компаније из Баната ће примањем практиканата на радну праксу демонстрирати своју друштвену одговорност, са једне стране, и оствариће конкретне бенефите који ће се огледати у обученој радној снази према сопственим потребама а из средстава пројекта који финансира Министарство омладине и спорта РС. Пројектом је предвиђена и промотивна кампања.

Незапослени који прођу кроз програм теоријских обука прилагођених потребама послодаваца и кроз тромесечни програм радне праксе повећаће ниво своје запошљивости. Циљ пројекта је да најмање њих 18 након пројекта оствари запослење са пуним радним временом, било код менторских предузећа било путем започињања сопственог бизниса.

Решењем Градоначелника број: II -06-020-1/2015-592 од 28.05.2015.године образован је Тим града Панчева за имплементацију пројекта „Радном праксом до нових радних места у Јужном Банату“, који чине: Марина Кахрић-Лазић, пројектни менаџер; Биљана Маслић,финансијски менаџер, Андјела Вила,менаџер за послове маркетинга и односе са јавношћу; Јелена Анкић,асистент за правна питања; Драгана Поповић,пројектни асистент1 за организацију обука и радне праксе; Марија Команов,пројектни асистент2 за организацију обука и радне праксе; Снежана Ђорђевић,пројектни асистент за финансијске послове.