Град Панчево|grad@pancevo.rs

Градске манифестације

/Градске манифестације

Манифестација „Дани Вајферта“

Дани Вајферта

„Дани Вајферта“ је нова градска манифестација која је  године први пут одржана у Панчеву, 12. и 13. јуна 2015. под слоганом „Место одакле је све почело“.
Намера организатора манифестације, Туристичке организације Панчева, је да се кроз промоцију лика и дела угледног Панчевца Ђорђа Вајферта истакну туристички, културно-уметнички и привредни потенцијали града Панчева.

„Место одакле је све почело“

Живот Ђорђа Вајферта, индустријалца, првог гувернера Народне банке, ктитора, поштоваоца уметности и колекционара, добротвора, заштитника деце, жена и сиромашних, неисцрпан је извор инспирације за туристички обилазак Панчева. На тој идеји почивају напори Туристичке организације да се у оквиру једне манифестације и више различитих програмских садржаја јавност упозна са богатим индустријским и културним наслеђем Панчева и знаменитим личностима које су у њему рођене и/или живеле.

Путовањем кроз живот и заоставштину Ђорђа Вајферта, од његовог рођења и детињства па све до последњих дана и смрти (1850-1937), у Панчеву ће 12. и 13. јуна накратко оживети давно заборављено време пионирских подухвата: првих домаћих пивара познатих и у Европи, рударских радова о којима се причало и ван наших граница, првих банкарских трансакција, значајних улагања у уметност и науку, и што је најважније, несебичних доброчинстава.

Афирмисањем вредности које је Ђорђе Вајферт неговао (марљивост, радозналост, истраживачки дух, одговорност, човекољубље) манифестација „Дани Вајферта“ има за циљ да поново успостави дух заједништва, по коме су грађани Панчева били препознатљиви кроз историју.

     „Наш циљ је да Ђорђе Вајферт и идеје које је он промовисао кроз свој однос према заједници постану светски препознатљив бренд Панчева. Вредан рад, иноваторство и љубав према ближњима, то је оно што нам је и данас потребно како бисмо подстакли привреду града да покаже јак предузимачки дух, али и да истовремено негује и друштвено-одговорно пословање.“

       Организатор манифестације је Туристичка организација Панчева, под покровитељством града Панчева.

 

Карневал

Панчевачки Карневал

Тамо где се Тамиш улива у Дунав, на обали где се чују тамбуре, на вратима Баната, стасало је Панчево, престоница пиварства, старих заната, центар моћне индустрије, град са дугогодишњом традицијом и културом – град карневала.

Интернационални Панчевачки карневал је најзначајнија међународна карневалска манифестацију у Србији, под покровитељством Министарства финансија и привреде Републике Србије и Града Панчева.

Панчево има традицију карневала која датира из 19.века. Данас је Панчевачки карневал, који је у организацији асоцијације ”Пријатељи Панчева” од 2004.године, постао најважнији догађај у граду и највећа међународна карневалска манифестација у Србији на којем присуствује велики број посетилаца, учесника, амбасадора и високих званичника из земље и иностранства. Панчевачки карневал је спој различитих карневалских традиција и култура из целог света, чији је саставни део међународна сарадња и размена.

Панчево се налази на карневалској мапи света са овом значајном европском манифестацијом која је перјаница карневала у Србији, као први члан из Србије – Федерације европских карневалских градова (ФЕЦЦ) од 2004. године и Европски карневалски град.

Новогодишњи Базар

plakat_2015

Новогодишњи базар је градска манифестација кроз коју желимо да  на једном месту окупимо велики број различитих учесника-удружења, установа, наших најбољих посластичара, пекара, произвођача рукотворина, уметника и осталих заинетресованих суграђана, чија се идеја и сегмент деловања уклапају у дух ове локалне акције која ће уобличити амбијент и створити пријатељску, празничну атмосферу нашег града.

На овај начин желимо да анимирамо све суграђане, да при својој новогодишњој куповини пажњу посвете квалитетним локалним производима, промовишемо предузетнички дух, негујемо културу осећања и припадности локалној заједници, подстицање културних израза и интеркултуралног дијалога и вредности гађанског друштва и међугенерацијске солидарности.

Дани Дунава

Дани Дунава

Градска управа Панчева покровитељ је манифестације “Дан Дунава”, која промовише екологију и туризам.
На Градској плажи, манифестација увек почиње еко-акцијом чишћења речног тока Тамиша, од ушћа у Дунав од наших светионика до Градске плаже у дужини од три километара. За то време предшколска и школска деца, као и ђаци Регионалног центра за таленте “Михајло Пупин” са сликарима из Удружења ликовних уметника “Светионик” учествују у еколошко-ликовној радионици. У спортском делу игра се одбојка на плажи, на терену на кеју. Могућност да се плови Тамишом шајком до светионика, и на крају се манифестација завршава уз рибљу чорбу и тамбураше на тераси Риболовачког друштва “Марко Кулић.

“Еко регата” Панчево

Еко регата

Тамиш је седамдесетих година између Панчева и Опова изгубио пловни статус, због ниског водостаја, али захваљујући овој регати, покренута је иницијатива да се он врати.
Регаташи  пристајау у Јабуци, Глогоњу и Сефкерину, а уз пут  се друже са пецарошима и мештанима. Циљ је био и да се промовише наутички туризам и у  складу је са нашом стратегијом развоја еко-туризма и иницијативом проглашења заштићеног природног добра.

Више о градске манифестацијама можете погледати ОВДЕ:

2018-01-28T21:25:17+00:0022/02/2016|
Величина слова
Контраст