IX годишња конференције НАЛЕД-а и представљање осмог издања Сиве књиге

У Југословенској кинотеци у петак 29. јануара, одржана је IX годишња конференција „Реформе у Србији и нова економска агенда“ и  представљање осмог издања Сиве књиге.

Свечани догађај својим присуством увеличали су премијер Србије Александар Вучић, потпредседнице Владе Зорана Михајовић и Кори Удовички, као и министри Никола Селаковић, Жељко Сертић и Александар Вулин.

Потпредседница Управног одбора НАЛЕД-а Ана Брнабић изјавила је на отварању скупа да је 2015. била веома успешна када је реч о реформама. Највећи помаци остварени су у сектору грађевинарства где је успешно стартовао систем издавања грађевинских дозвола електронским путем. Такође, у области сиве економије донет је важан стратешки документ – Национални програм за сузбијање сиве економије са Акционим планом за 2016. и 2017. који за циљ има да обим сиве зоне до 2020. смањи за 3,4% БДП-а односно око милијарду евра. На пољу законодавне активности запажено је доношење Закона о инспекцијском надзору којим је започета реформа инспекција, Закона о извршењу и обезбеђењу, као и Закона о улагањима, који ће пружити додатну правну сигурност домаћим и страним инвеститорима и постојећој привреди.

Сива књига 8 доноси 100 предлога за поједностављивање бирократских процедура које представљају значајну препреку успешном пословању у Србији. Од првог издања 2008. До сада је унапређено укупно 76 административних процедура односно у просеку десетак годишње. У новом издању нашло се 59 нерешених препорука, 14 делимично решених, 12 решених и 15 потпуно нових.

Уместо традиционалне награде Реформатор године, НАЛЕД је желео да ода признање професионалцима из државне управе и локалне самоуправе за сарадњу с НАЛЕД-ом на примени закона и спровођењу реформи. Признања су заслужили Анкица Војновић, шеф Одсека за спровођење обједињене процедуре Града Зрењанина, Зоран Стојановић, шеф Одсека за планирање и координацију у Републичком геодетском заводу, Даринка Ђуран, руководилац службе за обједињену процедуру у Министарству грађевинарства, Лидија Стојановић, помоћник министра и главни тржишни инспектор, Бојана Тошић, в.д. заменика директора Републичког секретаријата за јавне политике, Оливера Суботић, помоћник секретара за локални економски развој у Граду Панчеву и Нела Кубуровић, помоћник министра правде. За допринос промоцији реформи признања су додељена новинаркама дневних листова Данас и Вечерње новости Љиљани Буквић и Александри Булатовић.

Детаљан извештај са IX годишње конференције НАЛЕД-а и доделе признања, одржане 29. јануара 2016. у Југословенској кинотеци, можете погледати на вебсајту НАЛЕД-а .