Manifestacija „Dani Vajferta“

„Dani Vajferta“ je nova gradska manifestacija koja je  godine prvi put održana u Pančevu, 12. i 13. juna 2015. pod sloganom „Mesto odakle je sve počelo“. Namera organizatora manifestacije, Turističke organizacije Pančeva, je da se kroz promociju lika i dela uglednog Pančevca Đorđa Vajferta istaknu turistički, kulturno-umetnički i privredni potencijali grada Pančeva.

Život Đorđa Vajferta, industrijalca, prvog guvernera Narodne banke, ktitora, poštovaoca umetnosti i kolekcionara, dobrotvora, zaštitnika dece, žena i siromašnih, neiscrpan je izvor inspiracije za turistički obilazak Pančeva. Putovanjem kroz život i zaostavštinu Đorđa Vajferta, od njegovog rođenja i detinjstva pa sve do poslednjih dana i smrti (1850-1937), u Pančevu nakratko oživi davno zaboravljeno vreme pionirskih poduhvata: prvih domaćih pivara poznatih i u Evropi, rudarskih radova o kojima se pričalo i van naših granica, prvih bankarskih transakcija, značajnih ulaganja u umetnost i nauku, i što je najvažnije, nesebičnih dobročinstava.

Afirmisanjem vrednosti koje je Đorđe Vajfert negovao (marljivost, radoznalost, istraživački duh, odgovornost, čovekoljublje) manifestacija „Dani Vajferta“ ima za cilj da ponovo uspostavi duh zajedništva, po kome su građani Pančeva bili prepoznatljivi kroz istoriju.
.

Karneval Pančevo

Tamo gde se Tamiš uliva u Dunav, na obali gde se čuju tambure, na vratima Banata, stasalo je Pančevo, prestonica pivarstva, starih zanata, centar moćne industrije, grad sa dugogodišnjom tradicijom i kulturom – grad karnevala. Internacionalni Pančevački karneval je najznačajnija međunarodna karnevalska manifestaciju u Srbiji, pod pokroviteljstvom Ministarstva finansija i privrede Republike Srbije i Grada Pančeva.

Pančevo ima tradiciju karnevala koja datira iz 19.veka. Danas je Pančevački karneval, koji je u organizaciji asocijacije ”Prijatelji Pančeva” od 2004.godine, postao najvažniji događaj u gradu i najveća međunarodna karnevalska manifestacija u Srbiji na kojem prisustvuje veliki broj posetilaca, učesnika, ambasadora i visokih zvaničnika iz zemlje i inostranstva. Pančevački karneval je spoj različitih karnevalskih tradicija i kultura iz celog sveta, čiji je sastavni deo međunarodna saradnja i razmena.

Pančevo se nalazi na karnevalskoj mapi sveta sa ovom značajnom evropskom manifestacijom koja je perjanica karnevala u Srbiji, kao prvi član iz Srbije – Federacije evropskih karnevalskih gradova (FECC) od 2004. godine i Evropski karnevalski grad.
.

Novogodišnji Bazar

Novogodišnji bazar je gradska manifestacija kroz koju želimo da  na jednom mestu okupimo veliki broj različitih učesnika-udruženja, ustanova, naših najboljih poslastičara, pekara, proizvođača rukotvorina, umetnika i ostalih zainetresovanih sugrađana, čija se ideja i segment delovanja uklapaju u duh ove lokalne akcije koja će uobličiti ambijent i stvoriti prijateljsku, prazničnu atmosferu našeg grada.

Na ovaj način želimo da animiramo sve sugrađane, da pri svojoj novogodišnjoj kupovini pažnju posvete kvalitetnim lokalnim proizvodima, promovišemo preduzetnički duh, negujemo kulturu osećanja i pripadnosti lokalnoj zajednici, podsticanje kulturnih izraza i interkulturalnog dijaloga i vrednosti gađanskog društva i međugeneracijske solidarnosti.
.

Dan Dunava

Gradska uprava Pančeva pokrovitelj je manifestacije “Dan Dunava”, koja promoviše ekologiju i turizam. Na Gradskoj plaži, manifestacija uvek počinje eko-akcijom čišćenja rečnog toka Tamiša, od ušća u Dunav od naših svetionika do Gradske plaže u dužini od tri kilometara. Za to vreme predškolska i školska deca, kao i đaci Regionalnog centra za talente “Mihajlo Pupin” sa slikarima iz Udruženja likovnih umetnika “Svetionik” učestvuju u ekološko-likovnoj radionici. U sportskom delu igra se odbojka na plaži, na terenu na keju. Mogućnost da se plovi Tamišom šajkom do svetionika, i na kraju se manifestacija završava uz riblju čorbu i tamburaše na terasi Ribolovačkog društva “Marko Kulić.
.

“Eko regata” Pančevo

Tamiš je sedamdesetih godina između Pančeva i Opova izgubio plovni status, zbog niskog vodostaja, ali zahvaljujući ovoj regati, pokrenuta je inicijativa da se on vrati. Regataši pristajau u Jabuci, Glogonju i Sefkerinu, a uz put  se druže sa pecarošima i meštanima. Cilj je bio i da se promoviše nautički turizam i u  skladu je sa našom strategijom razvoja eko-turizma i inicijativom proglašenja zaštićenog prirodnog dobra.