U okviru manifestacije „Nedelja energije“ održana je konferencija „Nove tehnologije i održivi gradovi“, na kojoj je predstavljen projekat grada Pančeva i partnerske rumunske opštine Rešice „Energetska efikasnost – Preduslov za bolju životnu sredinu u prekograničnom regionu Rumunija-Srbija“

Ovu manifestacija organizavao je grad Beograd i Centralnoevropski forum za razvoj (CEDEF), uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike RS, a održana je prvi put u okviru evropskih dana energije.

G-din Rareš Gantolea, zadužen za projekte i međunarodne odnose u kabinetu gradonačelnika opštine Rešica i G-đa Anđela Vila iz Sekretarijata za privredu i ekonomski razvoj grada Pančeva, predstavili su ovaj zajednički projekat vredan €1.353.167. koji finansira Evropska Unija kroz INTERREG IPA CBC Program Rumunija-Srbija.

Zahvaljujući projektu, Hala sportova u Pančevu dobiće novi sistem za grejanje i hlađenje objekta, biće urađena izolacija zidova i krova i zamena stolarije. Ovi radovi bi halu doveli od energetskog razreda E do energetskog razreda C.

Sportski i zdravstveni kompleks u Rešicama će dobiti instalaciju solarnih panela za zagrevanje sanitarne vode, što će smanjiti potrošnju gasa za 26.600m³/godišnje, odnosno emisiju CO2 54.200kg/god.