Reci stop nasilju Reci stop nasilju25. novembar 2016. od 11,00 – 14,00 na Trgu Kralja Petra br.2, ispred Gradske uprave, Građanke i građani Pančeva mogu da potpišu peticiju kojom se traži da 18. maj bude proglašen Danom sećanja na ubijene žene – žrtve nasilja.

Ovaj datum je izabran jer je 2015. godine, u roku od 72 sata, 16, 17. i 18. maja, ubijeno sedam žena u porodično-partnerskom kontekstu. U prethodnih deset godina u Srbiji je ubijeno 326 žena u slučajevima porodičnog ili partnerskog nasilja. Od početka godine ubijeno je 33 žene

Savet za rodnu ravnopravnost Skupštine grada i Ženska odbornička mreža se pridružuju inicijativi koju su pokrenuli „Autonomni ženski centar“, mreža „Zene protiv nasilja“ i udruženje žena „Peščanik“.

Svojim potpisom dajemo podršu inicijativi ne samo zbog sećanja na ubijene žene, već i zbog podrške ženama koje trenutno žive u situaciji nasilja kako se ni jedno ubistvo više ne bi desilo. 

Podsećamo, Autonomni ženski centar i Mreža Žene protiv nasilja započeli su prikupljanje potpisa podrške peticiji za proglašenje 18. maja – Danom sećanja na ubijene žene žrtve nasilja. Ovaj datum je izabran jer je 2015. godine, u roku od 72 sata, 16, 17. i 18. maja, ubijeno sedam žena u porodično-partnerskom kontekstu.