Поводом извођења радова на реконструкцији Улице Цара Лазара у Панчеву, на терену су данас били градоначелник Панчева Александар Стевановић и градска менаџерка Маја Витман, који су испратили део радова који заједно изводе ЈКП „Зеленило“ Панчево и ЈКП „Зеленило-Београд“ на пресађивању садница.

Наташа Шишаковић, извршни директор за оперативне послове Зеленила-Београд изјавила је овим поводом:

– У духу добре сарадње између два града, Београда и Панчева, Зеленило-Београд је позвано да се ангажује и да помогне граду Панчеву у уређењу Улице Цара Лазара, где је заправо улога Зеленила-Београд делимично била и да да своје саветодавно мишљење у вези са постојећом високом вегетацијом и да оперативно помогне у пресађивању стабала која су адекватна за ту операцију. У првој фази смо се заиста потрудили да најобјективније и најстручније могуће проценимо постојеће стање свих стабала у самој улици и детаљним теренским прегледом, закључили смо да је већина стабала врло лошег општег стања. Не само да су стара, вишедеценијска, великих димензија, фитопатолошки и механички оштећена, у општој врло слабој кондицији и презрела. Само мали број стабала је адекватан за пресађивање и има перспективу преживљавања и данас смо овде да урадимо тај део посла и помогнемо граду да на бољи, еколошкији и лепши начин се збрине велики део стабала. Машина која је данас стигла у Панчево је нова и за Београд, летос је имала своје премијерно наступање, први пут излази ван зоне Београда и као што сам рекла, помаже у пресађивању садница одн. стабала из ове улице. Због опште реконструкције ове улице, стаблима није више место овде, она ће бити пресађена у друге делове града. У самој улици, у духу нове садње, ће бити посађено око 350 нових садница, дакле у овој саобраћајници и наредним саобраћајницама које буду тема реконструкције биће посађен заиста значајан број садница које ће допринети општем фонду зеленог садног материјала у граду Панчеву.

Из ЈКП „Зеленило“ Панчево, Жења Јовановић истакла је добру сарадњу са колегама из Београда и додала:

– У склопу реконструкције Улице Цара Лазара на јавним зеленим површинама налази се и велики број стабала која су процењена са становишта здравственог стања, виталности и декоративности. Сва стабла која могу да се пресаде на друго место, а сметају будућем изгледу улице, ми ћемо пресадити. Данас је започета та акција, неколико стабала четинара је пресађено, затим јавора, жалосних дудова, а настављамо акцију и у наредним данима. Пројектом је предвиђена садња 350 садница врсте acer pseudoplatanus и поред тога око 4500 садница зимзеленог жбуња, око 90 садница полеглих ружа и нешто мањих четинара, тако да ће заиста изглед Улице Цара Лазара коначно бити хомоген и компактан.