У суботу, 15. маја, отворен је 9. Међународни бијенале уметничког дечјег израза – БУДИ под називом „Мале лудости – велике мудрости”. БУДИ ће се одржати до 15. јуна и инспирисан је најпознатијим италијанским лутком на свету, Пинокијем.

БУДИ – Бијенале уметничког дечјег израза, је међународни фестивал посвећен дечјем стваралаштву и стваралаштву за децу. Главни циљеви БУДИ су приближавање уметности и културе деци, превазилажење баријера, охрабривање креативности код најмлађих, промоција и развој талената код деце у различитим областима креативности, повезивање и упознавање деце с другим културама, као и подршка инклузији маргинализованих група деце.

У фокусу овогодишњег БУДИ програма је италијанска култура и уметност, а манифестација се реализује у организацији Kултурног центра Панчева, под покровитељством Града Панчева, у сарадњи са Италијанским институтом за културу у Београду и Министарством за културу и информисање.

Драгана Kупрешанин, заменица градоначелника Панчева, присуствовала је свечаном отварању манифестације и  обратила се присутнима:

– Град Панчево подржава ову традиционалну манифестацију, која се издвојила као једна од значајних манифестација како у нашем граду, тако и у Србији и региону. Ми смо као град поносни што имамо један овакав фестивал, који је посвећен дечијем стваралаштву.

Познато је да град Панчево, као град културе и град младих подржава бројне културне манифестације и дешавања. Kao локалнa самоуправa пружa потпуну подршку институцијама културе које се озбиљно и посвећено баве пројектима који су од значаја за унапређење образовног, културног и уметничког живота.

У данима трајања манифестације, на репертоару је више од 50 бесплатних програма за децу, младе и родитеље.