Марија Јевић, чланица Градског већа града Панчева задужена за културу и омладину присуствовала је свечаном отварању 50. Салона уметности Панчева у Народном музеју и том приликом изјавила:

– Изузетна ми је част што вечерас отварамо педести, јубиларни, Салон уметности. Педесет година није мали период, овај Салон је претрпео бројне промене и драго ми је што видим младе људе вечерас на отварању. Читајући текстове из историјата Салона, стекла сам утисак да су аутори који су их писали желели да се подсетимо неких прошлих времена, а ја мислим да је ово ваше време, време младих аутора најбоље, и да улазимо у нову епоху Салона спремни да се прилагодимо великим променама и да идемо напред, рекла је Марија Јевић.

Ове године, као и претходних, додељене су награде најзапаженијим радовима Салона. Жири у саставу, селектор: Вук Вучковић, уметник, Димитрије Јованов, кустос Народног музеја Панчева и Ивана Маркез Филиповић, уредница програма визуелних уметности Kултурног центра, одлучио је да прву награду Салона додели Урошу Огризовићу, за рад Одисеја зла – мењање фундамента (2020, ручно обликован порцелан и злато), као и две друге равноправне награде Ањи Арамбашић (Предео, 2021, уље на платну) и Kатарини Петровић (Детињство, 2021, графитна оловка на папиру, група радова).

Салон уметности је најстарија манифестација у Kултурном центру Панчева, са сада већ ретким феноменом – ревијалном изложбом уметничких радова у локалној средини. Тема овогодишњег Салона била је ретроспектива свих претходних салона и подсећање на добитнике награда.

Овогодишњи Салон уметности Панчево подржали су Град Панчево, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, и Народни музеј Панчево.

Фото: Културни центар Панчева