Свечано потписивање уговора за седам корисника станова за издавање, одабраних по Конкурсу на основу Одлуке о давању у закуп станова на одређено време, на период од пет година одржано је у петак, 29. јануара 2016. године у кабинету градоначелника, док ће им кључеви бити уручени у току наредне недеље.

Догађају су присуствовали чланица Градског већа задужена за подручје рада, запошљавања и социјалне политике Сузана Јовановић, директор ЈП „Градска стамбена агеција“ Панчево Александар Бркић и председница Комисије за давање у закуп градских станова Зденка Јокић и корисници.

Чланица Градског већа Сузана Јовановић истакла је да је социјално становање јавни стамбени фонд, тј. да је реч о становима у власништву града који се издају у закуп по много приступачнијој, економској закупнини. Зато је висина прихода један од важних критеријума, те за станове могу конкурисати они који имају примања нижа од троструког износа просечне зараде.

Према неким подацима, више од 3000 људи нема решено стамбено питање, да рачунамо да је минимум 1000 људи у групацији за социјално становање, с тим што међу тих 1000 свакако има и оних који чак не могу да задовоље услове за социјално становање. То је наредни корак о којем ћемо ми размишљати. У овом тренутку, Град је подржао идеју Градске стамбене агенције да све локације у граду где су стари општински станови, како их сви називају, где на тим локацијама нема ничега или има разрушених објеката, да се свака таква локација активира, очисти, припреми за изградњу. Данас смо били у прилици да видимо један објекат из таквог корпуса, рекла је Сузана Јовановић и поручила да је Град, заједно са Градском стамбеном агенцијом, кренуо да активно ради на решавању стамбеног питања и потреба грађана, које ће доћи не преко ноћи, али благовремено.

Директор ЈП „Градска стамбена агеција“ Александар Бркић рекао је да је објекат у улици Максима Горког бр. 97 започет крајем 2013. године и да је завршен у року, а да су инвестицију финансирали Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре РС и Град Панчево и „Градска стамбена агеција“ од постојећег фонда станова за откуп била је у обавези да реинвестира у такве објекте:

То је само један у низу од објеката који ћемо почети. У плану је реновирање старог градског језгра и дворишних станова, дакле да обновимо ужи центар, а онда се ширимо даље, поручио је Бркић и рекао да је у току процедура израде пројектне документације за објекат у Чумићевој улици. Овај објекат садржаће шест стамбених јединица и очекује се да ће његова изградња почети наредних месеци.

Једна од корисника, Свјетлана Шљивар живи као подстанар више од десет година и, као мајка троје деце, срећна је што ће свако имати свој простор, пошто су до сада живели у једној соби.

Живећу у неком уређеном стану, у коме све функционише и све је како треба. У становима у којима сам живела исто се плаћа кирија, али услови становања нису свуда исти, тако да ми ово заиста значи, рекла је корисница.