Упетак, 6. новембра 2015. године, у Малој сали Градске управе града Панчева закључен је Меморандум о сарадњи у вези са реализацијом пројекта „Скупштина за све“, који спроводи град Панчево, а суфинансира Савет Европе у оквиру пројекта „Промоција људских права и заштита мањина у југоисточној Европи“.

Меморандум о сарадњи закључен је између Града Панчева, кога заступа градоначелник Панчева Саша Павлов, и Националних савета националних мањина, и то бугарске, мађарске, македонске, румунске и словачке националне заједнице.

Присутнима су се обратили градоначелник Панчева Саша Павлов, представница Савета Европе Александра Вујић, председник Скупштине града Панчева Тигран Киш, као и представници Националних савета: Стефан Стојков, Национални савет бугарске националне мањине, Анико Јерас, Национални савет мађарске националне мањине, Борче Величковски, председник Националног савета македонске националне мањине, Марчел Драган, представник Националног савета румунске националне мањине и Бранислав Кулик, Национални савет словачке националне мањине.

Градоначелник Панчева Саша Павлов изјавио је:

Овде у граду Панчеву већ вековима живе припадници 26 националних заједница, које од самог почетка, невезано за потписивање овог меморандума, уживају високи степен, пре свега, поштовања, а онда права која остварују кроз неговање своје културе, језика, традиције. Овај меморандум је само једна правна форма побољшања оваквог статуса припадника националних заједница, односно, улажење дубље у систем са применом њихових матерњих језика, рекао је градоначелник и изразио задовољство што је у склопу обележавања Дана града уприличено потписивање овог документа на пет језика, који осликава и сталну тежњу Града да унапређује људска права и слободе и негује традиционално добре међуљудске и међунационалне односе.

Представница Савета Европе Александра Вујић рекла је да је битан део пројекта „Унапређење људских права и заштите мањина у југоисточној Европи“ управо препознавање и размена добрих пракси између општина и градова обухваћених овим пројектом и да је град Панчево ушао у ужи избор, заједно са Суботицом, као пример добре праксе која се може применити и у осталим областима и регионима.

Председник Скупштине Тигран Киш обратио се присутнима речима:

Данас град Панчево са представницима националних савета националних мањина закључује Меморандум о сарадњи потписника на реализацији пројекта „Скупштина за све“, али је истовремено и добра прилика да се отвори дијалог, учврсти пријатељство и да заједно покажемо колико нам значи суживот у хармонији и разумевању различитости и колико нас то заправо обогаћује.

Председник Скупштине говорио је о приручнику „Имаш право да..“, који садржи све потребне информације о поступку и неопходној документацији за остваривање права у органима Града, који даје практична упутства за остваривање права грађана на језицима националних мањина и промовише месне заједнице у којима живе националне мањине. Председник је најавио наредну фазу пројекта – презентације овог приручника по месним заједницама у насељеним местима на територији града Панчева.

Заменик председника Националног савета бугарске националне мањине Стефан Стојков честитао је Граду на овој иницијативи и пожелео успешан завршетак реализације овог пројекта, као и још много нових пројеката.

Представница Националног савета мађарске националне мањине Анико Јерас изразила је задовољство због реализације овог пројекта и рекла да је за ову националну заједницу изузетно важно да се може користити матерњим језиком и да је ова заједница отворена за сарадњу.

Председник Националног савета македонске националне мањине Борче Величковски рекао је да је службена употреба језика и писма изузетно битна за очување идентитета једног народа и изразио задовољство што град Панчево поново преузима примат у поштовању права припадника националних мањина.

Представник Националног савета румунске националне мањине Марчел Драган поздравио је то што је румунски језик, након 1992. године, од пре неколико година поново у службеној употреби у месној заједници Банатско Ново Село и изразио жељу за учешћем не само пројектима у вези са заштитом и унапређењем права националних мањина, него и права и још бољег живота свих грађана.

Представник Националног савета словачке националне мањине Мартин Злох истакао је да је овај пројекат од великог значаја за све националне заједнице у граду Панчеву и осврнуо се на то да су сви језици националних заједница о којима је данас реч некада били у службеној употреби и рекао да је ово први, не мали, корак ка томе да се та пракса поново успостави.

Након обраћања уследио је чин потписивања документа између градоначелника града Панчева, у име града, и представника Националних савета, а у присуству представнице Савета Европе и председника Скупштине, који је том приликом представницима Националних савета националних мањина уручио приручник „Имаш право да…“.