У оквиру посете 62. класе Командно-штабног усавршавања Школе националне одбране, у уторак, 17. новембра 2015. године, у Малој сали Градске управе Панчева одржано је предавање о граду Панчеву за полазнике Командно-штабног усавршавања, што је ранг до нивоа пуковника.

Том приликом, присутни су одгледали промотивни филм о Панчеву, након чега је градоначелник Панчева Саша Павлов упознао полазнике са општим подацима и занимљивостима о нашем граду.

Градоначелник је говорио и о војној улози и значају Панчева кроз историју и захвалио се Војсци Републике Србије, са којом град има одличну сарадњу и чије је ангажовање нарочито значајно у кризним ситуацијама, као што су биле мајске поплаве прошле године.

– Војска има велики значај у самој историји града, али и у садашњости, имајући у виду изузетну сарадњу коју ми као град Панчево остварујемо са припадницима Војске Републике Србије, и не само у кризним ситуацијама, него и у ситуацијама неког регуларног функционисања. Сходно томе, свака оваква посета, поготово што се овде ради о додатној обуци веома високог кадра Војске Републике Србије, је веома значајна, поготово што ми покушавамо људима да дочарамо један специфичан дух Панчева у том кратком контакту који имамо, са жељом да ће они, не само поводом службе, пре или касније, доћи у град Панчево, него и туристички. То је са неког туристичког аспекта, мада је он најмање битан у овом случају, значајно за град Панчево, ово је битно због добре сарадње коју град Панчево и Војска Републике Србије имају и ја се изузетно захваљујем Војсци Републике Србије што сваку овакву могућност или овакав догађај искористе и посете наш град, што је вероватно говори да остављамо добар утисак, изјавио је градоначелник Саша Павлов.

О овој посети један од присутних, потпуковник Горан Видаковић, рекао је:

– Данас је у посети граду Панчеву 62. класа Командно-штабног усавршавања, која има пре свега за циљ обилазак и упознавање специфичности Специјалне бригаде, што је по плану и програму њиховог школовања, а у склопу те посете био је данас и обилазак града Панчева, да се упознају са историјатом Панчева. Веома важан садржај у склопу њиховог усавршавања је да кроз овакве облике упознају све организационе целине Војске Србије на целој територији и упознавају се са специфичностима и радом Војске Србије у сарадњи са локалним самоуправама, изјавио је потпуковник и рекао да се у саставу 62. класе Командно-штабног усавршавања налазе и припадници оружаних снага Руске федерације, Грчке и Босне и Херцеговине.

У Панчеву се крајем сваке године организује обука за официре из земље и иностранства, која осим стручног дела обухвата и посету локалној самоуправи и неким установама културе. До сада су долазили полазници Генералштабног усавршавања, а ово је први пут да су град посетили полазници Командно-штабног усавршавања.