У циљу афирмације пчеларства и скретања пажње јавног мњења на значај пчеле, Секретаријат за заштиту животне средине је од 12. до 22. фебруара, организоваo изложбу дечјих радова у холу Градске управе, а на тему ”Пчелица медоносница”.

Изложбу је у петак, 12. фебруара у 12 сати, отворио Владимир Деља, градски већник задужен за екологију. Осам најбољих дечјих радова су награђена, наравно, медом. Награде у килограмима меда, обезбедио је Војкан Милутиновић, председник Друштва пчелара Панчево, који је на последњем Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду, добио Златну медаљу за свој ливадски мед.

Редакција ”Екопедије”, дечјег часописа намењеног очувању животне средине, који објављује Секретаријат за заштиту животне средине Градске управе града Панчева, прогласила је 2016. годину – Годином пчела. Пратећи светска кретања у области екологије, Редакција се придружила иницијативи коју је покренуо словеначки премијер Миро Церар предложивши Уједињеним нацијама да се 20. мај прогласи Светским даном пчела.

Тако је 4. број ”Екопедије”, часопис који је током прошле недеље подељен основношколцима из Панчева и насељених места, добрим делом био посвећен пчелама и пчеларству, а при том је и ”цена” овог издања прилагођена овој иницијативи и износила је ”једну пчелицу”. Наиме, сваки ученик другог разреда, јер су ”другаци” овога пута добили ”Екопедију”, морао је свој примерак да ”плати пчелицом”: нацртаном, направљеном од стиропора, од киндер јаја, од вунце, од тканине… Ти радови су изложени у холу Градске управе. Учествовало је више од стотину ученика из осам основних школа из Панчева, Банатског Брестовца, Банатског Новог Села, Омољице и Качарева.

НАГРАЂЕНИ УЧЕНИЦИ:

1. место:
ОГЊЕН ЈОКИЋ, II 2
ОШ ”Јован Јовановић Змај”
Панчево

2. место:
ДУШАН МАЈСТОРОВИЋ II 1
ОШ ”Стевица Јовановић”
Панчево

3. место:
ВОЈИН СПАСОЈЕВИЋ II 3
ОШ ”Васа Живковић”
Панчево