Градоначелник Саша Павлов свечано је отворио манифестацију „Спортске игре младих Србија“ на спортском центру „Младост“ у Панчеву и том приликом изјавио:

– Реч је о једној од најлепших спортских прича и биће заиста велико задовољство гледати готово 1000 деце из града Панчева како се друже и такмиче, али као што и сам назив манифестације гласи „Спортске игре младих“, најважније је да се деца овде пре свега играју и да кроз игру науче праве спортске вредности као што су тимски дух, солидарност и право другарство.

Поред градоначелника Саше Павлова, свечаном отварању су присуствовали Татјана Божић, чланица Градског већа задужена за образовање, Данијела Ђаковић директорка ПУ „Дечја радост“, Дејан Перић генерални секретар Спортског савеза Панчево, Ивана Јовановић председница „Спортских игара младих Србија“, Зорица Мијатовић спортска директорка „Спортских игара младих Србија“, Марија Михајловић асистент председнице „Спортских игара младих Србија“ и Иван Крговић координатор за Панчево.

„Спортске игре младих“ највећа су спортска манифестација за децу и омладину на овим просторима, чији је основни циљ промоција здравог начина живота и пријатељства.

Већ 23. годину, основцима и средњошколцима из Републике Хрватске, 9. година из Босне и Херцеговине и 6. година из Републике Србије омогућено је потпуно бесплатно учествовање у такмичењима у десет спортских дисциплина, (мали фудбал, одбојка на песку, улични баскет, рукомет, одбојка, игра између две ватре, стони тенис, тенис, атлетика и шах).

Игре су постале највећа манифестација аматерског спорта у Европи призната од Међународног Олимпијског комитета.

Циљ Спортских игара младих је окупљање што већег броја деце и младих како би они на којима свет остаје, дружењем кроз спорт и забаву, заједно са младима из региона развијали своје друштвене вредности чиме би избегли бреме данашњице која у великој мери има негативни тренд дроге, насиља и свих врста интолеранције.

Вредност пројекта „Игара“ такође су препознале многе институције и бројни угледни појединци из спортског, културног и јавног живота, како региона тако и Европе. Удружење за спорт и рекреацију Спортске игре младих је у децембру 2017. примљено у чланство у Спортски савез Србије и у Савез за школски спорт Србије.