Округли сто „Права националних мањина на територији града Панчева – перспективе“

Округли сто „Права националних мањина на територији града Панчева – перспективе“, уједно и завршна конференција пројекта „Скупштина за све“, одржан је у петак, 29. јануара 2016. године у Градској управи града Панчева.

Пројекат „Скупштина за све“, чија реализација траје од 2. фебрара 2015. године до 2. фебрара 2016. године, спроводи град Панчево, а суфинансира Савет Европе у износу од 18.000 евра, у оквиру пројекта „Промоција права и заштита мањина у југоисточној Европи“.

На скупу су се обратили градоначелник града Панчева Саша Павлов, председник Скупштине града Панчева Тигран Киш, координатор регионалног пројекта „Промоција људских права и заштита мањина у југоисточној Европи“ Емир Аџовић, у име Савета Европе, заменица председника Скупштине Милица Тодоровић, заштитница грађана Јелена Стојковић Соколовић и представници Националних савета: Роберт Отот, заменик председника Комисије за службену употребу језика и писма, у име Националног савета мађарске националне мањине, затим Борче Величковски, председник Националног савета македонске националне мањине, Марчел Драган, секретар Националног савета румунске националне мањине, као и, у име Националног савета словачке националне мањине, Јан Литавски, потпредседник Савета и Бранислав Кулик, председник Одбора за службену употребу језика и писма.

Градоначелник Саша Павлов поздравио је присутне речима:

Желео бих да изразим задовољство што смо се у протеклом периоду, у току трајања пројекта, потрудили да учинимо рад Скупштине што доступнијим свим грађанкама и грађанима нашег града и да припадници бугарске, мађарске, македонске, румунске и словачке заједнице могу да на свом језику, који је у службеној употреби, прочитају Статут града, Одлуке са седница Скупштине и да се у приручнику информишу о могућностима употребе матерњег језика.

Градоначелник је нагласио да је Панчево место у коме сви грађани заједно живе у слози и толеранцији и да различитости, као саставни део нашег идентитета, треба да наставимо да уважавамо и негујемо, да подржавамо дух заједништва и поштовања. Он се захвалио националним заједницама на сарадњи и сугестијама током представљања водича „Имаш право да…“, поручивши да су сваки предлог и идеја корак ка још бољем разумевању и указују на оно што се може променити и поправити.

Председник Скупштине Тигран Киш захвалио се свима који су учествовали у пројекту „Скупштина за све“, подржали ову идеју и активно учествовали у реализацији пројекта и том приликом рекао:

Уверен сам да ће реализација пројекта утицати на квалитет остваривања права за припаднике националних мањина у нашој локалној заједници као и у то да је ово само почетак једне добре сарадње, у интересу свих грађана града Панчева.

Координатор регионалног пројекта „Промоција људских права и заштита мањина у југоисточној Европи“ Емир Аџовић рекао је:

Чак 156 локалних самоуправа из целог региона аплицирало је за средства и самом чињеницом да је Панчево ушло у тај ужи круг од 36 општина показујемо да у Панчеву локална заједница има добру идеју. Ми се надамо да смо кроз мали грант успели да подржимо локалну заједницу да подржи и унапреди права националних мањина које живе у Панчеву, изјавио је представник Савета Европе и изразио наду и жељу за даљом сарадњом.

Заменица председника Скупштине Милица Тодоровић, која је представила пројекат, изјавила је:

Град Панчево је отвореног срца и жели да учини живот, свима нама који у њему живимо, доступнијим и једноставнијим, а овај пројекат и све оно што очекујемо да ће следити након овог пројекта управо ће то и учинити, да нам свима суживот буде једноставан, да знамо која су наша права, да та права користимо и ја се свима веома захваљујем на томе што су нашу пружену руку оберучке прихватили.

Борче Величковски, председник Националног савета мађарске националне мањине, о заједничком учешћу националних заједница и Града Панчева на пројекту рекао је:

Сматрам да је добра та једна сублимација знања и искуства, спој више организација, видели смо данас и друге организације које су не само учествовале, него већ и осетиле благодети оваквог једног пројекта и надам се да ћемо врло ускоро поново аплицирати ка Савету Европе, заједно, на сличне или друге врсте пројеката који ће радити на побољшавању и подизању нивоа права националних мањина на територији града Панчева.

Роберт Отот, испред Националног савета мађарске националне мањине, изјавио је:

Треба тежити да град Панчево има више оваквих пројеката, јер са овим не треба завршити посао, већ кренути даље. Заједно са Националним саветима, пружићемо сву неопходну подршку, посебно јер и ми сами имамо на преведен велики број докумената, те стојимо Граду на располагању.

Марчел Драган, секретар Националног савета румунске националне мањине, честитао је Граду на идеји и истакао да је и по мишљењу Савета Европе и Канцеларије за људска и мањинска права, ово један од најуспешнијих пројеката:

Мислим да се мора наставити даље, да видимо који су резултати овог посла који је урађен, морају да постоје параметри који су мерљиви, а сигурно да нам је драго да су прихваћене неке наше идеје.

У име Националног савета словачке националне мањине, Бранислав Кулик рекао је:

Изузетно смо задовољни због овог пројекта, поготово због тога што словачки језик није тренутно у службеној употреби града Панчева, што је циљ којем тежимо и надамо се да је овај пројекат један корак ка томе.